Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Halkomäki: Sukkela ja Vikkelä


Jepulis jee, täällä ollaan taas! Miten voi muka aina tämä kevään ja kesän kynnyspuu olla samanlaista hulinaa vaikka kalenterissa ei kauheasti merkintöjä olekaan, kysyy hän!?! Meillä tähän kolmen viikon pätkälle osui niin perennatoria, puutarhapäivää, yhdet häät, kahdet synttärit, vapaaehtoishommia, pari kokousta, yksi Lapin reissu ja muutama mutka Tampereellekin. Ja kaikkea sellaista pientä siihen oheen, mikä haukkaa kuitenkin päivästä ison palasen mennessään. Viikon poissaolo kotoa kostautui polvenkorkuisina voikukkina, villiintyneinä rönsyleinikkeinä, peukalon paksuisina koiranputkipuskina, kukkivana lemmikkimerenä ja umpeen kasvaneina kukkapenkkeinä. Ja nurmikko, se vasta oli röyhäissytkin mittaa! Karkeasti voisikin sanoa, että viikko poissa kotoa tietää kahden viikon pihahommia! No niitä tässä on sitten paiskittu sen mitä sateelta ja järjettömältä tuulelta on kyetty ja ehkä pikku hiljaa ollaan jo voiton puolella.

 
Tähän kynnyspuuaikaan liittyy olennaisesti myös yksi leipomus, jota pitää saada pöytään joka päivä kahvin kanssa. Ja vaniljajätskin. Naapurissa Leena-mummun raparperipuska on venynyt tänä keväänä ennätyksellisiin mittoihin ja tälläkin hetkellä siitä saisi varmaan pinokuution verran paksuja varsia. Pienimmän miehen päiväuniaikaan me kietaistaan esikoisen kanssa essut eteen ja leivotaan raparperipiirakka iltapäiväkahville kaveriksi. Mulla on kaksi verratonta piirakkaohjetta. Sellaisia supernopeita ja helppoja: Sukkela marjapiirakka ja Vikkelä marjapiirakka. Ajattelin laittaa ne molemmat tähän teidän kaikkien iloksi, nimittäin jos siellä sattuu olemaan joku pikareseptin tarpeessa. Joku muukin ehkä viettää nyt päivänsä pihalla takapuoli pystyssä ja sormet multaisina ja kaipaa jotain nopeaa herkkua kahvikupillisen seuraksi. Tai joku muukin ehkä leipoo innokkaan mini-ihmisen kanssa ja kaipaa siihen puuhaan toimivaa ohjetta.

Sukkela on minulle se vanhempi resepti, Vikkelä taas joku aika sitten Ritva-anopilta saatu. Kun sitten otin reseptit pöydälle vieretysten niin totesin, ettei ohjeilla ole eroa kuin leivinjauheen määrässä puoli teelusikallista miten en sitä ole muka aikaisemmin huomannut?  Ja anopilta saadussa Vikkelässä piirakan päälle laitetaan kaurahiutalemuruseos, joka on mielestäni aivan huippuhyvä. Niin että tässä tulee nyt kaksi kärpästä yhdellä iskulla samassa reseptissä, päätä itse laitatko kaurahiutalemurua päälle, suosittelen!



 

SUKKELA&VIKKELÄ MARJAPIIRAS
 

2 MUNAA
1 DL SOKERIA
1 DL KERMAA
0,5 DL VOISULAA
2 DL VEHNÄJAUHOJA
1,5 TL LEIVINJAUHETTA

PÄÄLLE:
4-5 DL MARJOJA, RAPARPERIA, OMENAVIIPALEITA TMS.

PINNALLE:
0,5 DL VOISULAA
0,5 DL TUMMAA TAI TAVALLISTA SOKERIA
1,5 DL KAURAHIUTALEITA

  • SEKOITA PUUHAARUKALLA MUNAT JA SOKERI, LISÄÄ JOUKKOON KERMA JA SULATETTU VOI. SEKOITA HYVIN!
  • LISÄÄ VEHNÄJAUHO&LEIVINJAUHESEOS JA SEKOITA VAIN SEN VARRAN ETTÄ AINEET TASOITTUVAT
  • LEVITÄ TAIKINA VOIDELTUUN PIIRASVUOKAAN
  • LEVITÄ MARJAT, RAPARPERIT TMS. PINNALLE
  • SEKOITA KAURAHIUTALEET, SOKERI JA VOISULA KESKENÄÄN JA RIPOTTELE SEOS MARJOJEN PÄÄLLE
  • PAITA 200 ASTETTA 20-25MIN UUNIN ALIMMALLA RITILÄTASOLLA

PARI VINKKIÄ:
  • JOS KÄYTÄT KORKEAREUNAISEMPAA JA POHJA-ALALTAAN PIENEMPÄÄ VUOKAA SAAT KORKEAMMAN JA MEHEVÄMMÄN PIIRAKAN
  • SOKERINA VOIT KÄYTTÄÄ MYÖS RUOKOSOKERIA JA PÄÄLLISEN KAURAHIUTALESEOKSEEN SOPII MAINIOSTI FARIINISOKERI
  • KAURAHIUTELIDEN SIJASTA VOIT KÄYTTÄÄ MITÄ VAAN PUUROHIUTELEITA TAI HIUTALESEOSTA
  • KAKSINKERTAISTAMALLA ANNOKSEN SAAT KÄYTETTYÄ KOKO KERMAPURKIN KERRALLA JA TOISEN PIIRAKAN VOI VIEDÄ VAIKKA NAAPURIIN
  • KERMAN VOI KORVATA MAIDOLLA
  • PAISTA PIIRAKKAA NIIN KAUAN ETTÄ KAURAHIUTALEET SAAVAT KAUNIIN PAAHTUNEENRUSKEAN VÄRIN
  • ÄLÄ PEITÄ PIIRAKKAA UUNISTA OTTAMISEN JÄLKEEN, RAPEUS KATOAA
  • KIRPSAKAT MARJAT TMS. TOIMIVAT TÄSSÄ OHJEESSA EHKÄ PARHAITEN!

5 kommenttia:

  1. Kiitos (mulle) uudesta piirakkaohjeesta, menee kyllä kokeiluun heti huomenna! Kiva kuulla pitkästä aikaa kuulumisia sieltä maitolaiturilta, melkoista hössäkkää kieltämättä toukokuu oli, täälläkin. Kiva muuten tuo teidän kesäinen bannerikuva!
    Mukavaa viikkoa ja toivottavasti myös lämpöisempää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerohan sitten maistuiko! :) Se on kummallista kyllä tämä kevätaika miten niin paljon kaikkea kertyy yhteen sumaan muutaman hassun viikon ajalle. Mutta siitä selvitään, kuten aina! :) Aurinkoista ja kesäisempää viikkoa myös sinulle ja ihanaa kesälomaa!!!! :)

      H

      Poista
    2. Hyvää oli piirakka! Joskaan en heti seuraavana päivänä tuota leiponut, vaan vasta muutaman päivän ja parin muun piirakan jälkeen. Mä tein muruseoksen kanssa, se toi ihanaa rapeutta ja makeutta lisää. Aion koklata tuota myös marjojen kanssa, on taatusti hyvää!
      Kiitos :D

      Poista
  2. Toukokuu on toimintaa täynnä;) allekirjoittanut pääsi jo lomille ja monenlaista olisi suunnitelmissa tehdä. Oulussa vaan ei oikein sää suosi...mites sitä maalailee ulkona, kun vettä tulee 24/7?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesisade torpedoi kyllä aika monet ulkopuuhat, valitettavasti. Eikä kosteus tee maalaille muutenkaan hyvää, tulee helposti läikikästä jälkeä. Toivotaan että kelit tästä paranisivat ja myös Oulun korkeudella kesä tekisi tuloaan. Ei silti, viikko sitten siellä Oulussa yövyttiin kotimatkalla ja aamulla kun lähdimme ajelemaan koti kotia niin lämmintä oli jo 19 astetta ja huippukaunis keli. Täällä etelässä oli paljon viileämpää!

      H

      Poista