Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Halkomäki: Tömäys kaamosta vastaan!

Pirtelöpostausta on toivottu plokiin, ja tässä se nyt tulee!

Halkomäen pirtin keittiössä käy iltaisin tasainen surina kun iltapala-aika lähestyy. Pirtelöä! Pirtelö ei ihan ensimmäisenä kuulosta terveelliseltä iltapalalta! Ja tiedän, smoothie kuulostaisi heti paljon houkuttelevammalta, mutta mä tykkään tosta suomalaisesta versiosta. Mutta mikä mahtavinta, melkoista terveysruokaa siitäkin saa, kun oikein yrittää. Ja kun on pakko yrittää! Näillä eväillä taistellaan tehokkaasti myös kaamosta, väsymystä ja pöpöjä vastaan!

Meillä muksut eivät pysty syömään tavallisia vitamiinilisiä apteekin purkeista niissä käytettävien makeutusaineiden takia. Vatsa ei vaan kestä. Niinpä kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet täytyy tulla ihan perus ruokavalion mukana. Siinä on ollut miettimistä, että mistä mitäkin saa ja missä muodossa kaiken sen saisi menemään vielä alas.
Arkiruoka meillä on sellaista tavallista terveellistä kotiruokaa. Perunan ja valkoisen viljan, eli lähinnä pastan tilalle ollaan lisätty paljon kauden kasviksia ja koitettu vähentää rutkasti myös lihan osuutta. Valmisruokia syödään vaan jos iskee himo maksalaatikkoon tai hernekeittoon, tai on ihan pakko mässätä pakastepizzalla. Linssit, pavut, hernerouheet sun muut on otettu käyttöön. Eihän ne rehellisesti sanottuna ole mitään yleisöaaltoja ruokapöydässä nostattaneet, mutta kaikkeen tottuu ja kaikkea on syöty. Vähän sama on ollut näiden pirtelöiden kanssa. Toki usein ennenkin tein maustamattoman jogurtin, banaanin, kotitekoisen myslin sekä marjojen kimpasta pirtelön ja se oli muksuista tosi hyvää. Mutta nyt lähdin pikkuhiljaa lisäilemään sekaan pinaattijauhetta, macaa, spiruliinaa, clorellaa, nokkosta, tyrnirouhetta/-mehua sun muuta. Milloin mitäkin. Samalla lisäsin voimakkaampia marjoja, kuten puolukkaa ja herukoita, peittämään sitä kohtalaisen ällöä akvaariokalojen ruokaa muistuttavaa hajua/makua, joka noista leväjauheista lähtee. Samalla koin järkyttäviä takaumia Tiinan ja mun muinaisesta akvaarioharrastusajasta, kalanruoan haju ja kuollut miljoonakala sängyssä. Ja mitä näitä nyt oli. Uuh ja yöks!!!  Luontaistuotekaupasta hankin vielä b-vitamiineja sisältäviä kapseleita, joista ripottelen välillä lisää potkua joukkoon. D-vitamiinia otetaan vauvamaiseen tapaan lusikalla tippa päivässä.


Onhan tämä ehkä vähän tällaista säätämistä ollut aluksi, mutta nyt kaikki sujuu jo rutiinilla. Hyvä asia tässä on se, että koko perheen syömiset tuli pöngittyä läpikotaisin ja kyseenalaistettua useiden ruokien ravitsemukselliset arvot. Väreistä saa voimaa - mainoslaise muuttui enemmän todeksi meidän ruokapöydässä. Sen avulla olen alusta pitäen saanut lapset syömään kaikenlaisia kasviksia. Naamat kireänä pullistellaan hauiksia kilpaa ruokapöydässä jokaisen punajuuripalasen jälkeen, ja katsotaan kellä on suurin haba!
Ja loppujen lopuksi, kun asiaa oikein miettii, niin kyllähän ne kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet pitäisi aina saada ihan perus ravinnon kautta. Pitäisi syödä ravintorikasta ja puhdasta ruokaa. Nykyään ehkä helpommin mennään siihen, että syödään mitä syödään, ja loput otetaan pillereinä. Noissa pillereissä monet vitamiinit ovat kuitenkin synteettisessä muodossa, kun taas vaikka appelsiinissa aitoina luonnon tuotteina.

Nämä pirtelöt ovat soveltajan aarreaitta, eli mielikuvitus käyttöön vaan! Mulla peruskaava pirtelöissä menee suurin piirtein näin: jotain nestettä, jotain vihreää, jotain keltaista, jotain marjoja, jotain hedelmää, jotain proteiinia, jotain viljaista, loraus öljyä (avocado-, oliivi- tai hampunsiemenöljy) ja banaani makeutukseksi.
Monia tuotteita saa nykyään kaupasta kuivattuna jauheena, esim. pinaattia ja nokkosta, ja ne on helppo säilyttää kotona purkissa. Isoissa marketeissa ja Ruohonjuuri -kaupoissa on hyvät valikoimat. Itse asiassa noita ns. superfoodeja on jo ihan pyörryttävän isot valikoimat. Että valitse siitä nyt sitten kaikkea mitä tarvitset! Huoh! Mä olen yrittänyt pitäytyä kotimaisissa superhyperhyvissä aineksissa, mutta jotain ulkomaan tuotantoa pitää kuitenkin aina joukkoon laittaa. Nokkosta keräsin itse jo tänä vuonna, mutta pinaattijauheen ostin kaupasta. Lopulta tein sellaisen ratkaisun, että latasin yhteen purkkiin pinaatti-, chlorella- ja spirulinajauheet sekaisin. Toi spirulina vaan on niin ärtsyn makuista, että sitä pitää laittaa suhteessa vähemmän kuin muita vihreitä. Ja nokkonen taas on osaltaan niin voimakasta, että sitä lisäilen sekaan kuuriluontoisesti.
Ja jos sattuu flunssaa pukkaamaan  päälle, niin sitten kuumennan tilkan öljyä, kurkumajauhetta ja mustapippuria kattilassa, ja lorautan annoksia pirtelön sekaan raastetun tuoreen inkiväärin kera. Lämmittää mukavasti ja karkottaa kaikki kurjat pöpöt!

Tässä listaa siitä, mitä ainesosia meidän keittiössä on käytössä:

Nesteeksi:
Mantelimaito, riisimaito, maustamaton jogurtti (rahka)+vettä (hedelmämehu, soijamaito, maito käy myös...)


Vihreää:
Avocado, lehtikaali, pinaatti, nokkonen, salaatti, spirulina,  persilja, chlorella


Keltaista:
Tyrnimehu tai -rouhe, sitrushedelmät, keltainen paprika ja -tomaatit


Marjoja:
Mustikka, puolukka, mansikka, herukat, karviaiset, karpalot, vadelma, goji...


Hedelmää:
Banaani, omena, persikka, päärynä, luumu, sitrukset, lucumajauhe...mitä vaan, paitsi kiwiä. Se juoksettaa koko satsin helposti.


Proteiinia:
Hernerouhe, Macajauhe, pähkinät, kikherneet/kikhernejauho, riisiproteiinijauhe, kurpitsan-, auringonkukan-, sesamin- ja chian siemenet


Viljaista:
Tattarilese, kauralese, puhtikaura, kaurahiutaleet, pellavansiemenrouhe


Näin kivalta se näyttää ennen surautusta!
Aluksi näitä pirtelöisiä tuli tehtyä isolla tehosekoittimella lähinnä vain perikunnalle, mutta aika pian ne löysivät tiensä myös aikuisten iltapalavalikoimiin sekä palautusjuomaksi. Pari kymppiä marketissa maksanut pieni tehosekoitin on ollut hintansa väärti ja kätevä, toiminut hyvin jo toista vuotta. Pirtelön saa näppärästi tehtyä suoraan pulloon, johon sitten vain kierretään kansi kiinni ja sen voi ottaa mukaan vaikka töihin. Yhdestä pullollisesta tulee näppärästi iltapala kahdelle lapselle. Toki homman voi hoitaa sellaisella perinteisellä tehosekoittimellakin, mutta toi pikkumalli on vaan niin paljon näppärämpi putsailla kuin iso lasikannu. Mä olen tässä asiassa vähän laiska ja mukavuudenhaluinen...

Mutta tässä nyt tällainen vinkkilista sille joka haluaa kokeilla näitä. Aikuisten terveystömäyksissä ei tarvitse niin kauheasti miettiä makua, mutta lasten kanssa on eri. Kovin makeisiin syömisiin tottuneelle lapselle/aikuiselle näissä voi olla totuttelemista. Myös ulkonäkö voi hämätä, kamalan näköinen ruskea kuravelli voikin oikeasti olla hyvää!!! Kannattaa aloitella pienillä annoksilla noita vähän erikoisemman makuisia aineksia, alle puoli teelusikallista kerrallaan niin ei tule traumoja. Nykyään meidän lapset vetelee näitä jo hyvällä ruokahalulla, eli kaikkeen tottuu.

Sitten vain kokeilemaan! Todellinen täsmäase tähän synkkään kaamokseen, kyllä ihminen piristyy! Okei, nyt se kamala kaamos kylläkin hemmottelee meitä  ihanalla valkoisella maisemalla. Nautitaan siitä! Ja pirtelöstä!

Ja tässä surautuksen jälkeen!
Palautusjuoma aikuiselle ja iltapirtelöt lapsille.

Pirtelön iltapalakaverina menee usein kaurapuuro. Se on ykkössuosikki!











4 kommenttia:

  1. Just oli ruotsissa kielletty pellavasiemenrouheen syöminen, kun muodostaa kuulemma jotain myrkkyä kehossa. Mä olen syksyn vetänyt sitä viilin ja rahkan kanssa...vielä ei pää viherrä... Lukase tämä: http://www.ess.fi/teemat/ruoka/art2317235

    T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OMG!
      (Juice sen tiesi. Ei elämästä selviä hengissä...)
      H

      Poista
  2. Mä teen kans samantyyppisiä sotkotuksia. Eilisessä pirtelössä oli banaania, lehtikaalia, mustikkaa, karpaloa, mangoa, avokadoa ja olikohan jotain vielä... ihan täys törppö siitä tuli, samanlainen laite taitaa olla mullakin noita varten. Sit laitoin sekaan myös viherjauhetta ja supermixiä ja hamppuproteiinia (koska syön ihan liian hiilaripainotteisesti ja vegaanina en tahdo saada tarpeeksi proteiinia...). Nää kolme viimeistä mainittua on aika kauhean makuisia, mutta kyllä ne kestää kun ajattelee, miten terveellisiä ovat... =) Nesteeksi mä laitan usein kuumaa vettä, en ollenkaan kaipaa jäätäviä pirtelöitä vaan ennemminkin huoneenlämpöisiä. Marjat kun siis on pakkasesta suoraan aina. Niin joo, eilen laitoin myös tuoremehua sekaan (omenaa muistaakseni), itse asiassa oli aika makea sotkotus.

    Pirtelöt olis kyllä niin hyviä syödä enemmänkin, mulla on kausia että teen niitä ahkerasti ja sitten taas niitä toisia kausia... Mies ei meillä suostu ees maistamaan moisia, lapset sentään tykkää ja tekee noita itekin aika ajoin. Ne laittaa sekaan myös esim piimää.

    Ja hei, kaurapuuron ystävä olen minäkin! Keittelen sen kauramaitoon ja laitan lisukkeeksi esim pakastemansikoita. Ja osan hiutaleista korvaan auringonkukansiemenillä, tykkään kun puurokin on sellasta purtavaa. (Ja taas tulee vähän enemmän niitä proteiineja..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät pirtelöt vaikuttaa sullakin olevan! Toi lämmin pirtelö on itse asiassa käytössä täälläkin, etenkin näin viileillä keleillä! :) Lämmittelen maidon ensin ja sitten ainekset sekaisin.

      H

      H

      Poista