Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

perjantai 25. tammikuuta 2013

Halkomäki: Unelmankevyt Tiikerikakku



Tiistaina oli pakottava tarve leipoa. Illan käsityökahvila kaipasi känttyä kahvin seuraksi ja niinpä päätin tehdä jotain aika nopeaa, helppoa ja kevyttä. Melkein suorastaan laihduttavaa...
Kahvikakut, eli kuivakakut, ovat kuulemma jo tällä hetkellä kovassa nousussa leivontarintamalla. Uusi retrohitti siis, nyt kun läskisoosipuumi alkaa jo ehkä hiukan hiipua? Kuivakakku saa meikäläiselle jo sanana sellaisen köntin nousemaan tuonne kurkunpäähän, että käytän mieluummin termiä kahvikakku. Toki jotkut kahvikakut ovat juurikin niitä kuivakakkuja, niin kuivia ja mureita ettei niitä saa alas ilman kunnon kahveehörppyä. Täydellinen kahvikakku onkin sopivan mehevä ja murea ja tietenkin oikein maukas. Ihan perinteinen voilla leivottu Tiikerikakku on kahvikakuista oma suosikkini, mutta tämä kevytversio korvaa rasvaisemman kaimansa mainiosti. Ja siis mikä parasta, tätä voi hyvällä omallatunnolla syödä vaikka vähän enemmänkin!


Tämänpäiväinen Tiikerikakkuresepti juontaa juurensa kauaksi ysärimeininkeihin ja Lahteen. Entinen anoppikokelaani leipoi tätä aina kyläilypäivinä ja siitä syntyikin välittömästi ehta riippuvuussuhde. Tätä oli pakko saada lisää!!! Resepti on muhinut punaisen vihkon uumenissa kohta parikymmentä vuotta. Lienee aika vapauttaa se kaikkien jauhopeukaloiden ulottuville!



Unelmankevyt Tiikerikakku

5 MUNAA
12 RKL SOKERIA
- nämä vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi

2DL KUOHUKERMAA vaahdoksi vatkattuna
-lisätään munasokerivaahtoon

12RKL JAUHOJA
2TL LEIVINJAUHETTA
4-5TL VANILJASOKERIA
- sekoitetaan keskenään ja nostellaan varovasti vaahdon joukkkoon

1-2KKP TAIKINAA
1-2TL LEIVONTAKAAKAOTA
-taikina otetaan erilleen ja lisätään siihen kaakaojauhe nostellen

Hyvin voidellun ja jauhotetun kakkuvuoan pohjalle ensin vaaleaa taikinaa, sitten tummasta seoksesta raita päälle, taas vaaleaa taikinaa ja tummasta seoksesta raita siihen päälle. Loppu vaalea taikina kaadetaan päällimmäiseksi. Paistetaan uunin alatasolla 175-180 astetta 45-50 minuuttia.



Todellinen kakkuasiantuntija voisi kuvailla tätä Tiikerikakkua termeillä; pumpulinen, vaniljainen, maussa aavistus suklaata. Helppo ja tasapainoinen.
Henkilökohtaisesti yksi suurista unelmistani on oppia tekemään oikeasti sellainen hienon raidallinen tiikerikakku kuin jauhopussinkin kyljessä on! Jotenkin uunissa se suklaataikina aina painautuu vain yhdeksi massaksi vaikka kuinka tekisin kerrosta kerroksen päälle. Vinkkejä? Kaiken maailman haarukkatörkkimiset olen jo kokeillut...

Maistuvaa höttöä vaikka perjantai-illan ratoksi!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti