Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Halkomäki : Tule tule hyvä keittiö...

Nyt päästään siis itse asiaan. Remontointiasiaan! Halkomäen remppasarjan aloittaa keittiö, joka koki ehkä suurimman muodonmuutoksen keskikerroksen huoneista. Koska keittiö on minulle varmasti se kaikkein tärkein huone talossa, olikin siinä paineita suunnitella oikeasti hyvä keittiö jo olemassa oleviin raameihin.

Tässä ihan ensimmäiseksi meidän talon keittiö ennen "hurrikaania". Ihanan kotoisa, mummolan tunnelmaa täynnä, ja varustettu aidoilla 50-luvun kaapeilla. Pirttikalusto ja pyyheteline. Rimpsuverhot ja leivinuuni. Keittiössä oli viemäri, mutta ei vesijohtoa. Ikkunat avautuvat pohjoiseen ja länteen. 
Remonttia suunniteltaessa lähdettiin ekaksi liikkeelle tietenkin kaapistoista, mitä kaikkea sijoitellaan ja minne, jotta saadaan toimivuutta ja riittävästi säilytystilaa. Kaappien valinta oli melkoista vääntöä... koska minä olisin säilyttänyt enemmän 50-luvun tyyliä ja halunnut kaappeihin väriä. No, sitten päädyttiin kuitenkin valkoisiin sileisiin oviin ja yläkaapit vaakatasoon ja niistä ylimmät lasiovilla. Enkä saanut puutasoja, vaan laminaattia tuli. Uutta ja yksinkertaista. Toivottavasti myös ajatonta. Sitten kaapistot tilaukseen ja purkuhommiin! Isän kanssa purettiin irti "kaikki mitä saatiin", ja siitä sitten taas kokoamaan uutta ilmettä.


Vanhat kaapit siis purettiin pois, samoin liesituulettimen hormin suojakotelo ja valkoiset Haltex -kattolevyt. Alta paljastui betonilaudoituksena käytetyt välikattolaudat, joiden päälle tehtiin koolaus ja laitettiin uudet puiset kattopaneelit. Keittiön pallovalaisin palvelee nykyään eteisen katossa.


Ulkoseinistä kaksi jouduttiin oikaisemaan koolauksilla, koska yksi hirsi oli pullistunut sisäänpäin juurikin yläkaappien kohdalta. Haltexien, eli kuitulevyjen, alta löytyi kattava valikoima Aamulehtiä, joiden lukemisessa vierähtikin useampi tunti. Lopulta ne päätyivät isäni arkistoihin. Sanomalehtien alta taas paljastui pieni ja hellyttävä yksityiskohta; joku oli liimannut seinähirteen pienen enkelikiiltokuvan! Sellaisen, missä on enkelin kasvot ja siivet siinä sivuilla. Snif! Minun piti ottaa siitä valokuva, mutta remonttimies oli jo ehtinyt levyttää seinän kun pääsin kameran kanssa paikalle. No, kiiltokuva on siellä varmassa tallessa. Talon suojelusenkeli, luulen!
Koolauksen päälle tuli kipsilevy, ja aikanaan sitten pohjamaali ja tapetti.


Vanhan lautalattian päällä oli muovimatto, joka poistettiin. Lattiat hiottiin käsipelillä niin, että irtonainen maali lähti pois ja vanha maalipinta tuli karkeaksi. Sitten lattia pestiin maalipesulla ja maalattiin Betoluxilla. Voi luoja sitä hajua...yyyyh! No, onneksi se hälveni äkkiä. Maalikerroksia taisi tulla kolme, välissä aina ylipyyhkäisy hiekkapaperilla. Ennen lattian maalausta takkaleivinuuni tasoiteltiin saneerauslaastilla ja pinnoitettiin Serpolla. Siitä tuli valoisa ja kaunis!


Sitten olikin vuorossa maalausta ja tapetointia. Seiniin telattiin Cellon remonttimaali ja tapetit valittiin Rautiasta Econ mallistosta. Ruusutapetissa on jotain vinkeää retroa ja yksinkertaista tyylikkyyttä. Sitä tuli vain yhdelle seinälle, ja viereinen seinä sai saman sarjan harmaan tapetin pintaansa.


Keittiökaapit saapuivat pari viikkoa myöhässä, totta kai. Ja yksi laatikosto väärän kokoisena, totta kai. No, keittiö saatiin paikalleen kuitenkin nopeasti ja korvaava laatikostokin saapui ajallaan. Putkityöt valmiiksi ja kodinkoneet paikoilleen, sähköt kuntoon, laatat välitilaan ja vielä listat paikoilleen. Siinä alkoi keittiö olla valmis!


Maaliskuun lopussa muutettiin Halkomäkeen. Ensimmäisen keittiön pöydän virkaa hoiti vanha ja rakas kuistin pöytä Sulamäestä. Keittiössä ei näy verhoja, eikä mitään muutakaan "ylimääräistä".


Tässä on sitten keittiömme ihan tämän hetkisessä tilassaan. Ruokakalusto on talon vanha, se maalattiin ja palvelee nyt melkein kuin uusi! Valaisin on Cellon valikoimista.

 Uuni ja mikro tulivat vanhan jääkapin paikalle. Oviaukosta näkyy mun "työhuoneeni".


Vanhalle lieden paikalle tuli jääkaappi ja liesi siirtyi entisen tiskipöydän kohdalle.

Ja siinä se sitten olikin. Meidän keittiö. Rakas keittiö.
Oliskohan seuraavaksi olohuoneen vuoro?

4 kommenttia:

 1. Hieno on! Tuo puu-uunikin näyttää vallan ihanalta valkoisena. Älä vaan olohuoneen rempassa laita hirsiseiniä piiloon... minusta se näyttää nyt tosi kivalta. Onnea Hanna! Ihana koti teillä! -Marita

  VastaaPoista
 2. Takka keittiössä on kyllä mielettömän kiva, ja vielä kun siinä saa paisteltua ja hauduteltua ruokiakin! Koko talo on siis jo rempattu, eli fb:ssa olevat kuvat ovat nykytilanteesta. Joten nou hätä, hirsiseinät tallella! :)

  H

  VastaaPoista
 3. Hieno on! Aikamoinen muutos vanhasta -parempaan pain. (En tosin minakaan saanut puutasoja, vaikka kuinka halusin. Ja kahden pienen lapsen kanssa se olikin hyva juttu! Sit seuraavassa rempassa....!)

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla remppajuttuja! Ihana tosiaan tuo takka ja varmaan oikeen käyttökelpoinen keittiössä. Välillä mietin kuinka vanhoihin taloihin sopii "moderni" keittiö mutta ihan hyvin näyttää istuvan. Itse olisin myös taistellut viimeiseen asti puutasosta ja en usko että oisin siitä pystyny antaan periks ;)Toivottavasti muuten otit talteen yläkuvissa näkyvät vanhat kahvipurkit,mulla on käytössä yks samanlainen mummolasta pelastettu.

  VastaaPoista