Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

maanantai 4. heinäkuuta 2011

Kyllikit maailmalla: Mäntyharjun loma-asuntomessut


Kyllikien unelma: tynnyrisauna!!!Teksti: Hanna
Kuvat: Tiina

Lomareissun ensimmäinen päivä tarjosi paitsi hellettä myös hulppeita huviloita. Lähdimme liikenteeseen puoli kahdeksan aikaan aamulla ja saavuimme Mäntyharjulle parahiksi juuri kymmeneltä kun messut aukesivat. Kukaan meistä neljästä ei ollut koskaan aikaisemmin käynyt loma-asuntomessuilla, joten meitähän tietysti jänskätti aivan kauheasti, että mitä siellä onkaan tarjolla. Tällaisten heikkoluontoisten rakentamis&remontointihullujen kun on aina hiukan vaarallista mennä tuollaisille alueille!

Lämpötila aurinkoisilla paikoilla oli hirmuinen, tuntui että pää sulaa kilpaa jäätelötötteröiden kanssa, ja puolivälissä messukierrosta olo oli jo yltiöhikinen. Vaan kannattipa se rapia kolme tuntia siellä viettää ja kierrellä mökistä tai talosta toiseen.Ällisteltävää riitti!

Monenmoista pytinkiä oli tarjolla, aina 6h+keittiö -kokoisista talosta jossa pihassa oli lenttiskentät, trampat, leikkimökit ja upeat pihaistutukset söpöihin n.70m2 mummonmökkeihin, oli hirsirakennusta, paneloitua, rakolaudoitettua ja vaikka minkälaista seinäpintaa, tasakattoa, taittokattoa ja harjakattoa, ulkoporeammeita, sisäuima-altaita ja pihasaunoja. Ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä! Tällaiselle kesäMÖKKEILYYN tottuneelle kaikki näytti niin viimmeisen päälle upealta ja stailatulta, eikä yksikään pytinki varsinaisesti tarjonnut sellaista aitoa mökkitunnelmaa, josta ainakin me kovasti Tiinan kanssa tykätään. Meidän sähkötön mökki Kukkialla kun on kasattu vanhasta vilja-aitasta ja sen sisustus on haalittu kasaan kaiken maailman jämähuonekaluista ja mummon perintötuoleista, niin onhan se aika erilainen kuin Muuramet ja Artekit noiden uusien hi-tec rakennusten syleilyssä. Eikä yhtään huonompi, päin vastoin!!! Kyllä ne rakennukset olivat nimenomaan vapaa-ajan ASUNTOJA, eivät mitään kesämökkejä, vaikka niitä siihen tarkoitukseen voi toki käyttääkin.


Honkarakenteen mökin makuuhuoneen näkymiä.

Sisustuksissa tykkäsin kovasti luonnonläheisistä materiaaleista ja sävyistä, oli valoisaa ja raikasta tunnelmaa. Monet rakennukset oli sisätilojen puupinnoiltaan käsitelty  kuultoväreillä, mikä teki vaaleista avaria ja tummista tunnelmallisia, kumpikin vaihtoehto tavallaan hyvä. Myös rantasaunat olivat todella hienoja ja toimivat samalla myös vierasmajoitustiloina. Mäntyharjun upeissa järvimaisemissa kelpaa kenen tahansa torpan omistajan vapaa-aikaansa viettää kunhan messuhulinat laantuvat, kyllä horisonttiin katsellessa silmä lepäsi. Vaikka alue muuten olikin aika erikoisten oloista maaperää, niin varsin mukavia tontteja sinne oli saatu kaavoiteltua. Omarantaiset tontit tietenkin painivat ihan omassa luokassaan!

Sisustuksen vaaleaa ja skandinaavista tunnelmaa.
Päivän saldona oli kassillinen esitteitä, havukuorikkeen tuoksu nenässä, pää täynnä uusia ideoita ja paljon kaikenlaista kaunista mielen pohjalle varastoituna. Messuilla oli leppoisa tunnelma, järjestelyt pelasivat ja Etelä-Savon pelastuslaitoksen osastolla vilisi ihania palomiehiä. Ainoa miinus olivat kesän kalleimmat ja pienimmät jäätelöpallot, mutta mitäpä tuosta. Vähemmän kaloreita, heh... Retkikuntaamme hiukan myös jäi harmittamaan messuolutterassien ohimarssit, sillä tulevaan kisapäivään valmistautuminen ei antanut tilaa tissuttelulle, ei vaikka suu kuinka napsasi kuumuudessa ja pöly kuivatti kurkkua. Mikäli aikaa olisi ollut koko päivä, olisimme ehdottomasti suunnistaneet myös Taidekeskus Salmelan kesänäyttelyitä katsomaan, olihan sinne messuilta vain viiden minuutin ajomatka. Sinne täytyy siis tehdä ihan oma reissunsa joku toinen kerta!

PlusHuvila oli moderni ihastus! Julkisivu tosin antaa vähän tympeän kuvan.
Perinteinen Heta/Akusti hurmasi kokonaisuutena.

Mökeistä eniten omaa silmääni miellyttivät varsin erityyppisetkin ratkaisut, TOP 4 koostui seuraavista:

- Designtalojen Sulkava 117
- Hämeen Puuverkko Oy:n Heta
- Kimara -Hirsitalojen Kimara 146
Sulkava 117 oli toinen moderni suosikki.
- Honkatalojen PlusHuvila

6 kommenttia:

 1. Nyt vaan lotto vetämään ja Sulkava pystyyn Kuhmajärvelle... :)
  Vieläkin on pää sekaisin messutarjonnasta, ja vähän siitä helteestäkin. Olipa kiva reissu kokonaisuudessaan!
  Tike

  VastaaPoista
 2. Olipas kiva juttu ja hyviä kuvia kun näyttää siltä ettei itse pääse näitä messuja kiertään. Loman alkaessa tarkotus kyllä suunnata Kokkolan Asuntomessuille. JEE! Toivon ettei siellä ihan kaikki torpat ois yltiömoderneja mutta nähtäväks jää...

  VastaaPoista
 3. Joo, messut oli kivat ja sopivan kokoiset oikeisiin asuntomessuihin verrattuna! Jos en ihan väärin muista, niin Kokkolassa pitäis olla esillä jotain perinteistä useamman sukupolven yhteisasumispihaa tms., tosin eihän se sitä tarkoita että talot ois perinteisiä jos asumismuoto on. Kyllä messuilla yleensä on muutama vähän perinteisempikin kohde, toivottavasti myös Kokkolassa. Saa nähdä tuleeko sinne itse lähdettyä! :)

  H

  ps. ONNEA tädille!!! :D

  VastaaPoista
 4. Joo lueskelin äsken (öhöm) töiden lomassa Kokkolan asuntomessusivuja ja oikeesti näyttää aika hyvältä, toivottavasti on siis kaikenlaista uutta nähtävää ja perinteisempiäkin taloja. Muutamat asuntomessut on tullut kierrettyä ja tykkään kovasti vaikka on tungosta yms. sinne on vaan otettava ihan erityinen asenne matkaan ;)Sitäpaitsi tajusin äsken että Kokkolasta on vain vajaa 70km Kalajoen hiekkasärkille joten koska sielläkin on pitänyt poiketa niin kaks kärpästä periaatteella sinnekin siis. Taidan loppupäivän ( kiirettä pitää ) surffailla edelleen etsien jotain kivaa maatilamajoitusta sieltä.

  Ja KIITOS :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos raportista! Itse olen muutaman kerran eksynyt messuille ja joka kerta ihmettelen, miksi ihmeessä olen tunkenut itseni sinne. Näin virtuaalisesti tämä huomattavasti kivampaa, eikä edes hiki virtaa tai tungos ahdista.

  VastaaPoista
 6. Se kuumuus oli messuilla niin hillitön, että siellä ei turhia viivytelty. Toisenlaisissa olosuhteissa olisi kuvaamiseenkin voinut keskittyä ihan toisella tapaa, mutta toisaalta messuilla kuvaaminen on ylipäätään tosi hankalaa, koska aina on joku kävelemässä kameran edestä ja tukkimassa kuvakulman. Mutta mukavaa jos edes tällaisesta varsin suppeasta pläjäyksestäkin on iloa. Ja sisustuslehdistähän voi sit lukea lisää...! ;)

  VastaaPoista