Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Halkomäki: Viikon pionit

...joskus jopa kahden!


Alunperin ajattelin, että pääsen aloittelemaan pioniesittelyt joskus kesäkuun lopulla. Luontoäiti päättikin paiskata meille huikeat helteet heti kesän alkuun ja sotki mun suunnitelmat. Vehreiden varsien päissä pyöreät pampulat kasvoivat niin että kohina kuului, ja viime viikolla ensimmäiset jo availivat nuppujaan. Ja me oltiin tietysti silloin poissa kotoa, viikon kesälomalla. Höh.
Meidän pihassa kasvaa sellaiset parisenkymmentä eri pionialjiketta. Joo, tiedän...pionihulluus...sitä on vaikea selittää... Muutama oli jo valmiina penkissä silloin kun talo ostettiin, mutta suurin osa on tässä kolmen vuoden sisällä istutettuja Pionien Kodin taimia. Muutaman vanhan ja viime vuonna jakamani pionin kaivoin toukokouussa ylös ja vein taimitorille vaihtoon. Varjoisa penkki sai uusiksi asukeiksi alppiruusut.

Nyt on oikeastaan ensimmäinen kesä kun kaikki pionit ovat tehneet nuput, suoraan sanottuna osa kukkii niistä nyt ihan yltiöpäisesti, vaikka aikaisempina vuosina ei ole kukkia näkynyt ollenkaan. Ilmeisesti ovat saaneet kasvatettua juuripaakkunsa kuntoon ja voimia riittää myös kukkien tekemiseen. Myös itse puskat ovat todella reheviä ja pitkillä varsilla varustettuja. Paikkana tällainen aurinkoinen rinnetontti on pioneille mitä mainioin kasvualusta; vesi ei jää seisomaan ja aurinko hellii aamusta iltaan. Istutin kasvit aikanaan Pionien Kodin tarkkojen ohjeiden mukaan, ja niinpä niille ei varmaan seuraavaan kymmeneen vuoteen tarvitse tehdä mitään. Siis muuta kuin ihailla kukkaloistoa!
Ainoa tappio tälle vuodelle kirjataan perinteikkään Juhannuspionin piikkiin. Jotain merkillistä sille on tapahtunut, sillä rehevän puskan sijaan mullasta nousi tänä keväänä vain muutama harva oksa, joista kahteen tuli pieni nuppu ja kukinto. Raasu näyttää aivan turpiinsa ottaneelta. Täytyykin miettiä että osoittaako syyttävä sormi myyriä vai laitetaanko kovan talven taikka taantumuksen piikkiin. Toisaalta se kukki vielä viime vuonna niin upeasti, etten jaksa uskoa sen taantuneen ihan noin yhtäkkiä! Merkillistä...

Nyt kun kukkaloisto on saatu vauhtiin, saapuivat tietysti myös ensimmäiset rankkasateet. Tie-tys-ti. Saakelisaakelisaakeli!!! Eilen illalla leikkasin auenneet kukinnot maljakkoon ja jaoin niitä uusiin koteihin ihmisten iloksi. Tämä oli hyvä ratkaisu, sillä aamulla kukkapenkissä odotti lohduton näky. Red Charm kökötti siellä kuin kynitty kana. Pioni on siitä vähän hölmö perenna, että vauhtiin päästessään se aukoo kukintoja toisensa jälkeen oli keli mikä tahansa. Itsesuojeluvaisto puuttuu, ja sekös meitä kasvattajia surettaa. Verenpaineet hipoo pilviä sääkarttoja katsellessa!

Mutta tässä siis pionikauden aloittajat täällä Halkomäessä:
 
 
1.
Juhannuspioni kukkii aivan ensimmäisenä aina kesäkuun alussa. Himmeäpintaiset lehdet ovat syvän sinivihreät, kukinnot suhteellisen pienet mutta kauniin väriset. Harvinainen pionilaji on kadonnut kaikkialta muualta maailmasta, paitsi siis Suomesta! Nyt tätä pionia saa jo ostaa ainakin Pionien Kodin valikoimista.
 
2.

Toisena kukkansa aukaisee upea ja uhkea Red Charm. Nimensä veroinen hurmuri ei jätä ketään kylmäksi. Hehkuvan punaiset kukinnot ovat varhaiskaalin kokoiset ja nuokkuvat vahvojen varsien päässä aueten lopulta aivan pallomaisiksi. Varhainen katseenvangitsija ei jätä ketään kylmäksi!
 
3.
 
 
Kolmanneksi ehti vaaleanpunainen hattaraunelmapioni Dr. Alexander Flemming. Kaunis kerrannaiskukkainen pioni on upea leikkokukkana tai vaikka morsiuskimpussa. Suuret kukinnot ja korkea puska takaavat näyttävyyttä kukkapenkkiin.
 
      4.
 
Hintsusti mitalisijoilta jäi meillä perennapenkin reunuspionina toimiva Felix Crousse. Syvän violetinpunaiset kukinnot eivät ole suurimmasta päästä, mutta kauniin maljamaiset muodoltaan. Kaunis myös leikkokukkana!
 
5.
Viidennen sijan nappasi ihana Sorbet. Vaaleanpunaisten terälehtien suojissa piilottelee kaunis kermanvaalea pilvi, ja koko kukinto on pionien keskuudessa helposti tunnistettava erikoisen ulkomuotonsa vuoksi. Tämänkään pionin kukat eivät ole valtavan suuret, ja vähemmän kerrottuina kestävät sadetta monia muita pioneja paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti