Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

lauantai 12. marraskuuta 2011

Marraskalenterin luukku 12

"Minä itse olen syntynyt saunassa ja 17 lapsestani kolme on myös saunassa maailmaan tullut.
Häihin hain Vaasasta 100 litraa viinaa ja 20 litraa konjakkia. Viina maksoi 90 penniä litra ja konjakki 1,20 litra. Tästä viinasta jäi varpahaisia - varpahaiset tulivat varsin pian häitten jälkeen - yli 10 litraa. Varpahaisissa sitten loput hääviinat juotiin.
 Ristiäisiä varten hain Vaasasta varta vasten 20 litraa viinaa.
Akat ja miehetkin kulkivat pirtissä, toivat jotain lapselle ja muutakin tuomista. Tavallisesti tuotiin juusto, leipä, 2 ankkastokkaa (pullapitkoa), 3 metriä vaatekangasta, kretonkia tai liinaa, posliinitavaraa, kahvikuppipari, 2 pulloa olutta. Pitokummit toivat aina enempi tavaraa. He toivat lapsen vaatteet ja kaikkea tavaraa runsaammasti.
Miehet kävivät pirtissä myös. He toivat samoja tavaroita kuin akatkin, mutta mieluummin antoivat rahaa. Miehet kävivät pirtissä paremmin siinä mielessä, että saivat "kalaasia", viinatarjoilua.
Kaikki miehet eivät ollenkaan tykänneet, että heidän akkojaan käytiin pirtissä tervehtimässä. Niinpä Haapakoskellakin yksi mies varasi kiviä nelikkoon sänkynsä luo, että sai niillä heti heittää, jos naapurin akat tulivat pirttiin. Ja hän heitti kanssa niillä, jos joku yritti tulla."

Lapualaisisännän kertomus vauvaperheen elämästä 1800-luvun lopulta osoittaa,
että ennen on ollut meno aika mukavaa ja vapaamielistä!

Kertomus ja tämä kuva rotinapitkosta olkoonkin marraskalenterin luukku 12!Ihan sen kunniaksi, että mun pitäisi alkaa leipoa rotinoita. Tuon pitkomallin perusteella täytyy ensin käydä myllyssä hakemassa pari säkkiä jauhoja ja sitten putsata navetasta 50 litran saavi taikinatiinuksi...


Kertomus ja kuva löytyvät muuten kirjasta Lasten juhlat - rotinoista rippikouluun ja sen on toimittanut Terttu Kaivola. Mahtavia tarinoita ja kuvia vuosien varrelta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti