Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Marraskalenterin luukku 13

Isä, Poika ja...
Kyösti Kallio!

Pieni kurkistus Kyllikkien sukuhistorian puolelle:Kyllikkien isänpäivän vietossa oli tänä vuonna mukana jotain uutta ja jotain vanhaa.
Puntarissa duo Maire&Saima olivat valmistelleet perinteiset isänpäiväyllärit kerhossa ja leiponeet Tiinan kanssa kinuskikakkua. Suuresta tohinasta ja jännityksestä huolimatta yllätykset olivat pysyneet salassa viimeiseen asti.
Halkomäessä vietettiin ensimmäistä isänpäivää vielä uunituoreeltaan lämpöisen isän kunniaksi. Eilinen kotiutuminen sairaalasta yhdentoista päivän huikean reissun päätteeksi jätti isänpäivävalmistelut hyvin vähiin. Paras lahja oli 2,7kg paketti ja se tuhisi tyytyväisenä aamulla iskän kainalossa. Kortti sentään valmistui lauantai-illan hämärinä tunteina muistoksi päivästä.

Merkittävän päivän kunniaksi ladattiinkin päivään aimo annos juhlallisuutta. Pidettiin isänpäivän yhteiskahvitus Halkomäessä ja kaivettiin pakastimesta häistä yli jäänyt Onnenkengän suklaakakku, ja kaapista suvun vanhat kahvikupit ja hopealusikat.   Eikä mitkä tahansa kupit, vaan sellaiset, jotka ovat suorastaan pyhät meidän perheessä. Tähän asti niistä on juotu vain itsenäisyyspäivinä ja jouluna.Kupit ovat olleet käytössä Suomen suurimmilla sukujuhlilla Luopioisissa, Haapamäen kartanossa vuonna 1925. Vieraita juhlissa oli rapiat 1500. Kartanoa isännöi tuolloin isovaarimme Kalle Vehoniemi yhdessä vaimonsa Hilman kanssa. Arvovaltaisina vieraina juhlissa olivat Suomen politiikan kuuminta kärkeä edustaneet ministeri Kyösti Kallio sekä pääministeri Antti Tulenheimo. Näistä kupeista on siis särpinyt kaffetta yksi Suomen Presidenteistä. OOOH! Kuppeja nimitetäänkin vaatimattomasti Kyösti Kallion kupeiksi. Hän oli niin viehättynyt sukujuhlien tunnelmasta että lähetti myöhemmin kartanon isäntäväelle kiitoskirjeen, jonka liitteenä oli hänen muotokuvansa. Nämä aarteet ovat onneksi säilyneet tallessa Helena-mummun arkistoissa.
Kyösti Kallion kupit siirtyivät häälahjana Halkomäkeen viime toukokuussa. Tänään ne kiilsivät upeine kultauksineen kahvipöydässä suklaakakun keralla. Pöydän ääressä istui päivän mittaan kolme sukupolvea juhlittavia miehiä. Ikähaarukka rapiasta kuudestakympistä kahdeksaan päivään. Oli isoisiä, isiä ja pikkuruinen poika. Ja tietysti Kyösti Kallio hengessä mukana!

3 kommenttia:

 1. Teillä on kiva blogi....kuinkahan pääsisin lukijaksi? Kampaaja nörtti :)))

  VastaaPoista
 2. Ihanat historiaa havisevat kupit ja tarina niiden takana :)

  VastaaPoista
 3. Lukijaksi pääsee liittyään kun klikkaa tuolla oikeassa reunassa olevaa Liity tähän sivustoon -nappulaa.
  Ei vaikea operaatio ollenkaan.

  Sanomattakin on lienee selvää, että Kyöstin Kupeista kahvi maistuu aina parhaimmalta ;)

  VastaaPoista