Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Puntari: Kevätvirtaa

Kyllä se vaan pistää valo ihmisen sekaisin. Virtaa on. Siis  hyvällä tavalla. Valo, ai lav juu!

Virtaa oon saanut viime aikoina myös kivoista tapahtumista ja ihmisten tapaamisesta. Kaikki alkoi salakavalasti eräistä marttajuhlista, joissa juttelin yhdistyksen pj:n kanssa. Hänen martta-intoilunsa sai omankin marttailun heräilemään kevyestä (pari vuotta kestäneestä) talviunesta. Ilmoittauduin ruokakurssille ja kävin kokkailemassa ranskalaista ruokaa. Sitten kävin kutomassa yhden neuleliivin melkein valmiiksi marttojen käsityökahvilassa. Lapset olivat mukana ja he tekivät omia käsitöitään (ompelukuvia) mummun avustamana. Tietysti kahviteltiin ja herkuteltiin mokkapaloilla ja suklaakakulla.

Kotona puuhastelu on välillä niin raskasta ja toisinaan taas niin kivaa. Nyt keittiössä puuhailu on ollut itselle mieleistä ja oon kokkaillut kaikkia uusia reseptejä. Kasvispainotus on taas ruokavaliossa, vaikka lihaakin toki syödään.
Tällä viikolla kokeilin marttojen vihkosesta tapas-juureksia ja samettista valkosipulidippiä. Resepti meni jotenkin näin:
Kuori ja pilko kuutioiksi palsternakkaa, punajuurta, perunaa ja lanttua (muutkin juurekset käyvät). Asettele uunipellille kasvikset lajeittain (tai sekaisin, jos taiteellisella vaikutelmalla ei ole väliä), lorauta kasviksille öljyä ja ripottele päälle reilusti chilijauhetta, suolaa ja paprikajauhetta. Laita 2 isoa valkosipulia kokonaisena juuresten päälle. Lykkää komeus uuniin (200 astetta) ja paista kasvikset kypsiksi (n. 45 min).  Ota kypsyneet kasvikset uunista  ja poista valkosipulit niiden päältä.
Tee dippi seuraavasti: Kuori kypsät valkosipulit ja survo pehmeät kynnet haarukalla tai sauvasekoittimella öljyn kera (1/2 dl). Sekoita joukkoon suolaa, pippuria ja purkki ranskankermaa tai kermaviiliä.
Tarjoa kasvikset valkosipulidipin kera.
Me syötiin näiden kaverina yhtenä päivänä broilerinkoipia ja yhtenä uunilohta. Molemmat toimi!

Kuvat Ruokaa Ranskasta -kurssilta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti