Tämä sketsi pompahti mieleeni eräänä iltana, kun istuin Tampereella Pirkanmaan Marttojen ketjukoulutustilaisuudessa. Illan aiheena oli peruna. Peruna. Mietin, miten nyt yhden perunan ympärille saadaan rakennettua kokonainen ruokakurssi? Ja kiinnostaako ihmisiä ruokakurssi perunasta? Eikö siitä ollut jo kaikki mahdollinen revitty irti?
Aikanaan kun muutin pois kotoa opiskelujen pariin, olin kurkkuani myöten täynnä perunaa. Sitä syötiin meillä paljon, tosi paljon! Kuten myös koulussa. Oli joko perunoita ja kastiketta, perunamuusia ja kastiketta, tai jotakin perunavaltaista keittoa. Oikein hyviä ruokia, mutta jotenkin vaan mittari napsahti punaiselle! Meni vuosia etten juuri syönyt perunaa, jos jotain muuta oli valittavana. Jos otin keitettyjä perunoita, tarkistin ensin että ne oli keitetty tarkasti napakoiksi eivätkä ne maistuneet vetisiltä. Lopulta eräs anoppikokelaani johdatti minut takaisin perunoiden pariin. Hän valmisti erinomaisia perunoita, höyryttämällä. Tarkasti kypsyyttä seuraten. Perunoissa oli makua! Minäkin opin tämän tarkan prosessin ja se on edelleenkin käytössä. Jatkossa meidän ruokapöytään ilmestyi perunamuusin ohella myös uunissa valmistettuja lohkoperunoita. Ylijäämäisiä keitettyjä uusia perunoita jatkojalostettiin grillissä öljyn, suolan ja mausteiden kanssa rapeakuorisiksi suupaloiksi. Peruna oli tehnyt comebackin!
No mitä sieltä Marttojen ruokakurssilta löytyi? Vaikka mitä ja vähän vielä enemmänkin! Monta ihanaa perunasta uudella tavalla valmistettua lisuketta, mutta myös makeita leivonnaisia. Yksi suosikeistani oli perunapizza. Tiedän, ei herätä suuria tunteita. Mutta paistahan ja maistahan! Kokeile vaikka viikonlopun herkuksi! Resepti tulee tässä:
Perunapizza
Taikina:
2 dl vettä
20g hiivaa
0,5tl suolaa
3rkl öljyä
n.5dl vehnäjauhoja
Täyte:
6 keskikokoista perunaa
suolaa
1 punasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1dl smetanaa tai ranskankermaa
n. 1dl juustoraastetta
n.1rkl tuoretta rosmariinia
rouhittua mustapippuria
1rkl juoksevaa hunajaa
1. Valmista taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita joukkoon suola, öljy ja jauhot. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia.
2. Kauli tai taputtele taikinasta leivinpaperin päällä ohut, uunipellin kokoinen levy tai kaksi pitkänomasita pizzaa. Anna kohota liinan alla n. 20 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte.
3. Kuori ja viipailoi perunat todella ohuiksi millin-kahden viipaleiksi, mieluiten sillä sellaisella "mandoliinilla", jolla tulee kuin juustohöylällä vedettyjä tasalaatuisia siivuja. Tämä siksi että ehtivät kypsyä paistettaessa. Voit käyttää myös valmiiksi kypsiä perunoita, siivutat vain nekin ohuesti. Kuori ja viipaloi punasipuli, hienonna valkosipuli.
4. Levitä pohjan päälle smetana ja juustoraaste. Asettele päälle perunaviipaleet, ripottele päälle suolaa. Levitä perunoiden päälle sipulirenkaat ja valkosipulisilppu. Ripottele päälle rosmariinia ja mustapippuria, valuta päälle hunajaa.
5. Paista pizza 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia, kunnes pizzan reunat ja pinta saavat kaunista ruskeaa väriä.
Tässä pizza odottaa uuniin pääsyä! |
Ai niin, että kiinnostiko Perunakurssi ihmisiä? No kyllä kiinnosti! Aitoon Marttojen kurssilla oli oikeastaan enemmän ihmisiä kuin nykyiseen kotitalousluokkaan mahtuu kunnolla kokkailemaan! Saimme vielä illan yhteistyökumppaniksi paikallisen Penttilän Pottufarmin, sieltä illan kurssiperunat sekä maistiaisiksi järjettömän hyvät perunarieskat! Peruna on pop! Se on edullista, kotimaista, ympäristöystävällistä ja ainakin täällä meidän seudulla lähellä tuotettua. Se tulee ilman suurempia välikäsiä tai prosessoimista pellolta pöytään. Siinä on paljon hyviä vitamiineja sekä kivennäisaineita. Hyväksi myös sydämelle!
Laitaskin tästä kokeillen uusi kiva resepti!
Mukavaa viikonloppua Maitolaiturilta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti