Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

maanantai 25. heinäkuuta 2011

Puntari: Sisustusjuttuja alakerrasta

Viikonloppuna olin vanhempieni mökillä käymässä. Äiti on jo pitkään ilmaissut halunsa päästä eroon saunamökin huonekaluista, jotka ovat oikeasti hankittu -99 vuonna ekaan opiskelukämppääni Hämeenlinnaan.
Minä puolestani olen koko ajan miettinyt, että ne kalusteet sopisivat hyvin meidän pannuhuoneeseen, joka on samalla saunan pukuhuone. Nyt kalusteet sitten pakattiin autoon ja ne muuttivat sunnuntaina uuteen kotiin.
Pannuhuone ei ole helppo "sisustettava", sillä pellettikattila täytyy nuohota säännöllisesti ja siitä tulee jonkin verran nokea ym. likaa ympäristöön. Nämä (oikeasti puutarhakalusteet) ovat sen verran kevyet, että ne voi siirtää nuohouksen ajaksi vaikka viereiseen pesuhuoneeseen. Tai sitten vaan heittää vanhan lakanan tmv. niiden päälle likaisten töiden ajaksi.
Kalusteiden myötä pannuhuoneesta tuli OIKEIN kiva. Vanha mäntypenkki ja pöytä heivattiin pihalle, ja sisään kannettiin kalusteiden lisäksi pari viherkasvia ja kynttilöitä. Sain vielä inspiraation maalata vanhan yläasteen puukässässä tekemäni mäntypeilin sinne sopivaksi (ja siitä homma paisui niin, että samaan syssyyn maalasin pari sisäikkunaa vintin aulaan ja pajaprojektini ulkoikkunoita...) ja jostain äitin varastosta haluaisin kaivaa esiin sinipunaraitaisen maton, jonka kudoin 90-luvun alkupuolella USA-villityksen aikana huoneeseeni (mulla oli silloin myös USA-verhot ja USA-päiväpeite).
Ai niin, pannuhuoneessa on myös talomme ainoa leivinuuni, jota talvella lämmitetään laiskasti, lähinnä kovilla pakkasilla. Ja jouluna leivon siinä joululimput ja joskus hiivaleipää. Nyt ajattelen, että kun pannuhuoneessa viitsii jopa vähän oleskella, voi leivariin lykätä tulet saunailtoina, niin voi sitten vaikka juoda saunajuomat lämpimän tulen loimussa.


Viikonloppuna sain käydä tutustumassa parhaan ystäväni uuteen kotiin. Marika muutti mummolaansa, johon tehtiin oikein perusteellinen remontti viimeisen vuoden aikana. Tykkäsin oikein kovasti, kun vanha hirsikehikko oli jätetty näkyviin ja sen ympärille oli hyvällä maulla sisustettu koti uusilla ja vanhoilla huonekaluilla. Talossa oli lämpöä ja kodikkuutta ja modernia tyyliä sulassa sovussa. Ja keittiön puuhella kruunasi kaiken! Marikan kodin kylpyläosasto vei kyllä jalat alta sekä minulta että meidän tytöiltä. Alettiin jo suunnitella yksityistä kylpyläviikonloppua siellä. Voin kuvitella itseni lojumaan kuohuviinilasi kädessä mustaan kylpyammeeseen katselemaan ikkunasta levittäytyvää syksyistä järvimaisemaa :)

Ja asiasta emännöintiin. Olettekos käyneet marjassa? Meidän marjasaldo tähän mennessä on 1 litra mustikoita ja 3 rasiaa vadelmia pakastimessa aikaisemmin säilöttyjen mansikoiden seurana. Mutta vielähän tässä ehtii. Eiks ehdikin?

4 kommenttia:

 1. Oikein hyvältä näyttää teidän pannuhuone, peileineen ja kalusteineen!
  Olin juuri - eka kertaa tänä kesänä -reilun tunnin vadelmia keräämässä... työlästä rämpimistä ja tuloksena muutama rasiallinen pakkaseen. Tosin tuolla pihan marjapuskissa alkaa jo ylimmät punaiset viinimarjat olemaan poimittavissa, joten josko säästän vadelmat mehumaijaan?
  Mutta hyvin ehtii vielä, sekä vadelmaan että mustikkaan.
  Nimim. huomenna uudestaan :D

  VastaaPoista
 2. Noihan sopii tonne kuin nenä päähän! Jos löydät sen maton niin kyllä mä sulle sitten USA:n lipun sinne ostan! ;) Omista vattupuskista tuli tänään pari litraa vattuja, mustikoitakin pitäisi mennä kyttäämään vielä. Tähänastiset mustikat on syöty sellaisenaan tai piirakassa, muutama litra annettu ystäville. Parhaitahan ne on tuoreena! Meilläkin alkaa viinimarjapuskat olemaan osittain poimittavissa, mutta tiedä sitten missä välissä niitä mehuja keittelen kun lauantaina pitäisi lähteä HÄÄMATKALLE! No, ehkä joku ne marjat sitten käyttää jos itse ei ehdi poimimaan...
  Marjastus on muuten ihanan rauhoittavaa/rentouttavaa puuhaa kun sen osaa ottaa oikealla asenteella! :)
  H

  VastaaPoista
 3. Käväisin eilen tsekkaamassa yhden anopin vinkkaaman mustikkapaikan ja sinne täytyy mennä ajan ja noukkurin kanssa uudestaan. Turha reissu ei ollut nytkään, sillä löysin puoli ämpärillistä kantarelleja.

  Eilen keräsin myös vattuja ja vähän mustikoita pakastimeen. Meillä myös pvm:t puskissa melkein kypsiä, eli mehumaija täytyy ottaa kohta esille.

  Illalla saunottiin ja heti vietettiin aikaa uudessa pukuhuoneessa saunan jälkeen. Kivaa!

  Tike

  PS. Ellis, taas kävi mun maalausprojektin kanssa sillain, että hirveällä innolla käyntiin vain huomatakseni, että eihän meidän nurkista löydy ainoatakaan pensseliä...Onneks lapset löysi sitten yhden omasta huoneestaan.

  VastaaPoista
 4. Hienolta näyttää pukuhuone, ei pannuhuoneeksi erottaisi :) Kalusteetkin on helppo liikutella, vaikka hieman pellettipölyä tulisikin.

  Ei ole keretty tämän porukan kanssa käydä marjassa, mutta nyt aattelin huiskauttaa metsään, kun lapset lähti leirille ja kaksi pienintä hoidossa. Joten tosi harvinaista herkkua..saa olla ihan rauhassa :)))

  Siinä teiltä Puntarista Eräjärvelle päin on muuten tosi hyvä mustikkapaikka..oltiin siellä joskus lasten suunnistusporukan kanssa ja pisti silmään, voin joskus näyttää..tiiä vaikka lähtisin sinnepäin :D Vielähän tässä ehtii :))

  VastaaPoista