Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Halkomäki: Viikon pionit II


Jos osaisin niin laittaisin tähän taustalle pyörimään ääninauhan, jossa meidän pikkupoika ulvoo kesken loppunutta muumirusina-askiaan...nimittäin vähän samanlaiset on tunnelmat meikäläisellä. Pionikesä on O-HIT-SE!!! On on. Vaikkei sitä todeksi uskoisi. Normaalisti tähän aikaan ensimmäinen jalopioni yleensä aukaisee nuppujaan ja koko jännitysnäytelmä on vielä edessä. Hillittömät helteet kuroivat kiinni myöhäisen kevään ja vetivät kukintakauden kaikilta kasveilta rutkasti etuaikaan. Pahimmillaan helle vei pionien kukinnan yhdessä päivässä auenneista nupuista lotkassa riippuviin yliauenneisiin kukintoihin. Ei jäänyt paljoa aikaa ihastella, osasta jäi kunnon kuvatkin ottamatta. Näistäkin kuvista osa on otettu illan hämärässä, joten pahoittelen vaihtelevaa kuvalaatua. Helteen jälkeiset rankkasateet sitten viimeistelivät työn ja hakkasivat terälehdet maahan. Yhteenvetona voisikin sanoa, että kukinta oli tänä kesänä upea mutta nopea!

Näiden kuvien jälkeen on luvassa vielä yksi pionipostaus, sitten kaikki ihanuudet ovat päässeet esille. Joo, tiedän, omanlaisensa hulluus tämäkin...


 Immaculee

Meillä perennapenkin reunuspionina kasvava kaksivärinen kaunotar . Kukat kestävät ja keskikokoiset, sopii hyvin myös leikkokukaksi maljakkoon.
 
 
Angel Cheeks

 
Todella suurikukkainen ja kerrottu pörheä ihanuus on takuuvarma katseenvangitsija kukkapenkissä! Suurten terälehtien sisältä avautuu kukan puhjetessa tiheästi kerrannainen ja liuskamainen sisusta, joka lopulta on kuin pumpulinen pallo. Hurmaava pioni! Kukat vaatisivat oikeastaan tukemista, niin painavia ovat. Laitoin puolikaaren muotoisen perennatuen, mutta kukinnot taipuvat sen yli. Keppituenta olisi parempi. Vaikka hyvin pärjäsivät noinkin...


Eden´s parfyme
 

Upeat maljamaisesti avautuvat kukat, joissa uloimmat terälehdet kätkevät sisäänsä ylätyksellisesti kerroksen vaalean keltaisia terälehtiä sekä muutamia tumman pinkkejä tehosteita. Suurikukkainen ja korkea lajike, joka pärjää myös leikkokukkana. Hurmaava tuoksu!


 Pillow Talk

 
 Vaaleanpunaisten ihanuuksien sarjaa jatkava kaunotar. Keskikokoiset kukat ovat kerrotut ja värisävyltään taittuvat keskustaa kohti vaaleaan keltaiseen. Pystykasvuinen ja jämäkkä pioni, kestävä myös leikkokukkana.

August Dessert

Pirteän pinkki kaunotar ei pöyhkeile turhalla kerrannaisuudella, vaan hurmaa vaatimattoman ihanalla olemuksellaan. Keskustan kullankeltaiset heteet ovat oiva väripari terälehdille. Kukintojen koko ei ole ainakaan toistaiseksi järin suuri, ja itse pionikin on kasvultaan melko hentovarsinen. Katsotaan korjaavatko vuodet tilannetta.

Festiva Maxima

Suurikukkainen ja näyttävä pioni on auetessaan häikäisevän valkoinen. Terälehtien juuressa häivähdys keltaista, joissakin kukinnoissa saattaa esiintyä keskellä pinkkejä pilkkuja. Käsittääkseni aika yleinen pionilaji Suomessa. Jämäkkä kasvutapa ja runsas kukinta.

Shirley Temple

 Lapsitähdeltä nimensä saanut pioni on herttaisen kaunis. Laakeana avautuva kukinto on hennon vaaleanpunainen ja sen terälehtien  juuressa on häivähdys keltaista.  Keskustaa kohti mentäessä terälehdet vaalenevat ja ovat keskellä miltei valkoiset. Kasvupaikastaan tarkka pioni ottaa muutaman vuoden ennen kuin asettuu aloilleen ja aloittaa kasvukautensa. Sitkeä odotus palkitaan runsaalla kukinnalla.


Madame Furtado 

Kuva ei tee oikeutta tälle pionille, sillä kukinto ei ole täysin auki. Tätä kuvaa seuraavana päivänä se oli jo sateen hakkama... Tummemman pinkit uloimmat terälehdet aukeavat aivan laakeaksi ja sisältä paljastuu pörheä pallo liuskamaisia ja vaaleampia terälehtiä . Todella kaunis pioni jonka keskikokoiset kukat ovat hyvin sadetta kestäviä paitsi sitä rankkasadetta ja pärjäävät myös maljakossa. Hentovartinen ja siro lajike.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti