Vaikka vuosi oli koettelemuksia täynnä, niin siitäkin virisi myös paljon hyvää. Ei vähäisimpänä ajatus siitä, että onni istuu meikäläisessä aika tiukasti. Onnellisuus. Hirveimpänäkin päivänä olin väsymyksen ja epätoivon riipivän pinnan alla onnellinen. Se oli mulle tosi tärkeä asia huomata. Monet isotkaan jutut eivät voineet viedä multa kykyä olla onnellinen! Siihen onnellisuuteen liittyi vahvasti myös kiitollisuus. Elämästä. Läheisistä. Kodista. Terveydestä. Se antaa tavallaan sellaisen turvallisuuden tunteen itsellekin kun tietää, että mun onneani ei helpolla hetkauteta! Ei tarvitse kuin katsella hiukan ympärilleen, avata sanomalehti, televisio tai netin syöverit, ja saa aika paljon perspektiiviä omalle elämälleen. Silmille suorastaan sataa syitä, mistä asioista voikaan olla onnellinen. On syytä olla. Etenkin täällä Suomessa. Samalla tosin näkee elämän raadollisen ja epäreilun puolen, joka pistää syvälle sisimpään. Miten onnellinen saankaan olla, ettei perheeni tarvitse lähteä pakoon omasta kodista ja kotimaasta, heppoisella kumiveneellä valtavaan aallokkoon ja päätyä merenpohjaan anonyymiksi tilastonumeroksi. Ihan vaan esimerkkinä.
Sain aikoinaan Tiinalta tällaisen kortin . Olen pitänyt sitä jääkaapin ovessa ja lukenut aina ohimennen. Hyviä vinkkejä. Lisäävät onnellisuutta ja hyvinvointia. Kohta 5 on ollut pelastusrenkaani, ja kohta kahdeksan se, mitä vastaan olen kapinoinut. Tein kesällä päätöksen, että tänä talvena pidän varpaankynnet lakattuina. Ihan vaan koska mä voin! Ja koska se piristää! Nähdä edes vilaukselta villasukista sänkyyn peiton alle sujahtavat nätit varpaat!
Missä olen onnellisimmillani kotona? -keittiössä
Mikä tekeminen rauhoittaa ja on mukavaa? -leipominen
Mikä olisi helppo ja nopea leivonnainen JUURI NYT? - seitsemän minuutin kakku
Essu eteen ja keittiöön. Ja heti rupes helpottaan! Poikasetkin siinä kaivelivat omat esiliinansa komerosta ja kanavoivat kierroksensa kerrankin johonkin järkevään. Nopeasti nousivat jauhopussit laatikoista ja kananmunat purkista työpöydälle, ja pian oli homma täydessä vauhdissa. Seitsemän minuutin vatkausvaihekin saatiin ilman tappeluita jaettua ja lopulta minun ei tarvinnut kuin rikkoa kananmunat ja katsoa että aineita tuli oikeat määrät. Tiimi hoiti loput! Minä hoidin kakun uuniin ja sieltä ulos, keitin päiväkahvit itselleni ja apulaisille glögit. Ja elämä oli taas ihan mallillaan. Kakkupala kädessä ja suu hymyssä! Tällaiseen tunnesyöjään vaan kolahtaa niin kivasti suklainen höttöunelma, ei siitä mihinkään pääse! Ilmeisesti myös lapseni ovat perineet tämän ominaisuuden, sillä olivat useamman tunnin ihan ihmisiksi!
Päivä osoitti, että eräänlainen onnellisuuden lähde löytyy keittiöstä. Jauhopöllystä, muovikuppien kolinasta, vatkaimen surinasta, munankuorien rasahtelusta, ihanista tuoksuista ja uunin lämmöstä. Kaikki toiminta tähtää vain yhteen päämäärään:
Tule, tule hyvä kakku!
Joo, unohdin korppujauhottaa vuoan... |
Seitsemän minuutin kakku
Ensin on taikinan perusohje, sen perässä kursivoidulla muutama variointivinkki. Ohje on superhelppo!
4 munaa
3 dl sokeria
200 g voita pehmeinä paloina
3 tl leivinjauhetta
2 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
1½ dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
*1 appelsiinin raastettu kuori (pese appelsiini hyvin ennen raastamista, raasta vain keltainen kuori!)
*0,5dl leivontakaakaojauhetta (+suklaaraastetta)
*1 sitruunan kuori raastettuna sekä puolet mehusta
*1dl valkosuklaaraastetta/tummasuklaaraastetta
*4kpl pätkis -patukoita tai vastaavia raastettuna/pieneksi rouhittuna
Mittaa kaikki aineet yhdellä kertaa kulhoon ja vatkaa joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella 7 minuuttia.
Mausta kakkutaikina vatkaamisen jälkeen haluamallasi tavalla, pakko ei ole maustaa millään!
Voitele ja jauhota vehnäjauhoilla tai korppujauhoilla vähintään 2 litran rengasvuoka.
Paista 175 asteessa noin 45 min toiseksi alimmalla tasolla. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla.
Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa.
Ja kuorrutuksenkin voi tehdä, kruunaa makunautinnon:
Kuorrutus 1:
60 g pehmeää voita
100 g maustamatonta tuorejuustoa tai sitruunatuorejuustoa
4 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
2 tl vaniljasokeria
Laita kaikki kuorrutteen ainekset kulhoon ja vatkaa kunnolla sekaisin. Levitä kuorrute pienellä palettiveitsellä tai muulla tasasivuisella veitsellä kakun pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla.
Kuorrutus 2:
1 levy Fazerin sinistä
1prk smetanaa
Sulata suklaa ja anna jäähtyä hieman, sekoita smetana joukkoon niin että massa on tasaista. Levitä kakun päälle.
Kiitos ohjeesta! Näytin sitä perheemme nuorelle martalle, ja hän innostui - varmasti meilläkin syödään kakkua jo ehkä huomenna :)
VastaaPoistaT. Myllyojan mestarileipurin iskä
No jee, kyllä sulla taas tossu nousee kun saa hiilareita koneeseen! ;) Nuoriso voi varioida kakkua aika kekseliäästi, veikkaisin....
PoistaH
Täältäkin kiitos ohjeesta! Tämän voisi leipasta työkavereiden iloksi kahvipöytään.
VastaaPoistaTämä on kyllä niin vaivaton kakku että on nopsa tehdä just vaikka töihin. Ja kun sen voi vielä maustaa mieleisekseen niin sehän on parasta! Nuo reseptin vinkit kun ovat vinkkejä vaan, niin rohkeasti kokeilemaan! :)
PoistaH
Voi sua <3 Ihanaa, että on onni, hyvä kakkuresepti, pienet apulaiset ja luja luottamus siihen, että päivä paistaa taas kirkkaammin jonakin toisena hetkenä...
VastaaPoistaEnpä olekaan pitkään aikaan leoponut kuivakakkua. Pitäisköhän? :)
Kivaa viikkoa sinne Maitolaiturille!
Kiitos ja samoin Ellis! Elämä on ihmeellistä, mutta kun sen ottaa päivä kerrallaan niin kyllä se siitä! :)
PoistaKokeile rohkeasti...äläkä unohda päällistä! ;)
H