Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

lauantai 24. syyskuuta 2016

Halkomäki: Satokausisoppaa viikoksi!


Otetaan yksi kesäkurpitsa ja keitetään siitä soppa. Tai kaksi.

Tiinan puutarhan kätköistä löytyi muutama kohtalaisen muhkea kurpitsanköriläs. Isommasta sai soppaa parissa satsissa perheelle melkein viikon tarpeiksi. Toinen kurpitsa pötköttelee vielä tuolla meidän kuistin viileydessä ja odottaa pääsyään kakkuun ja pariin piirakkaan.

Elämäni ensimmäisen kesäkurpitsakeiton söin aikanaan Kuhmalahdella Method Putkisto syvävenyttelykurssin lounastauolla. Ai nam! Se oli rakkautta ensi silmäyksellä! Reseptiä en kysellyt, mutta oma piti tietenkin kehitellä kyseisen makuelämyksen pohjalta. Tässä se myös sulle! Vaihtelua keittoon voit tehdä vaihtamalla sulatejuuston kookosmaitoon, tällöin mukaan hengaamaan sopivat myös tuore inkivääri ja valkosipuli. Bataatista kurpitsan kaverina tulee täyteläisempi ja makeampi keitto, perunasta kevyempi makuelämys. Ja toki myös vihreä kesäkurpitsa käy tähän keittoon, mutta keltaisesta tulee vaan niin ihanan aurinkoinen väri!


KESÄKURPITSAKEITTO

n. 2,5kg keltaista kesäkurpitsaa siemenet poistettuna
1kpl  reilun kokoinen bataatti tai perunoita
2 sipulia
loraus öljyä
2 kpl kasvisliemikuutiota
1-2 pkt Koskenlaskija voimakas -sulatejuustoa
suolaa
timjamia
vettä


1. Kuumenna öljy ison kattilan pohjalla, lisää pilkottuna sipuli ja bataatit, kääntele niitä hetki ja lisää kesäkurpitsanpalat sekaan
2. Lisää vettä sen verran että ainekset juuri peittyvät, ja kun vesi kiehuu niin lisää liemikuutiot ja timjami


3. Keitä kasvikset pehmeällä lämmöllä kypsiksi ja lisää suola


4. Ota levy pois päältä ja lisää Koskenlaskija ohuehkoina siivuina sekaan, sekoita kunnes liukenevat keittoon.
5. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja jätä se tekeytymään hetkeksi ennen tarjoilua tai mielellään anna maustua jääkaapissa yön yli. Uudelleen lämmittäminen varovasti ettei keitto enää kiehu!


Keiton kanssa maistuvat raejuusto, kurpitsansiemenet sekä leipä. Kuvassa kyytipoikana irakilaista kobbus-leipää jota opettelin leipomaan yhdessä ystäväni Wafan kanssa. Jospa siitäkin saisin myöhemmin reseptin sekä leivontaohjeen tänne plokiin!

Keitto perunalla tehtynä on vaaleampi...
...kuin bataatilla tehty keltainen versio!

2 kommenttia:

  1. Näyttää niin hyvälle! Lihaton lokakuu on jo nurkan takana eli resepti tuli oikeaan saumaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä yksinkertaista ja hyvää. Ja edullista myös, etenkin jos kesäkurpitsaa pukkaa ovista ja ikkunoista! ;)

      H

      Poista