Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Halkomäki: Aurinkoruokaa alkavaan viikkoon


Tilanne vaatii...aurinkoa! Siltä tuntui tänä aamuna kun heräsin hyytävään harmauteen, tuuleen ja räntärätteihin. Jehna mikä keli!!! Alkamassa oli uusi ja edellistä vähän rauhallisempi viikko, ja miten kiva olisi ollut aloittaa se aurinkoisissa merkeissä. Mutta ei. Jotain piti siis keksiä. Koska olo oli viikonlopun jäljiltä ehkä hiukan väsyhkö, ajattelin luistaa ruoanlaitossa asteikolle tosi helppo. Lounaaksi lämmitetyt pastabologneset saivat päivällisestä hiukan kevyempää seuraa. Päätin ottaa viikon kasviruokakokeilun työn alle ja selailin Martan kasviskeittiö -kirjaa. Sieltä löytyi resepti, jonka nelisormimangustikin osaa kokata vaikka silmät kiinni ja vasemmalla kädellä. Helppouden lisäksi ruoka oli todella edullinen ja nopsa valmistaa. Siitä sitten vaan toimeksi!


LINSSI-PORKKANAKEITTO
 
2dl punaisia linssejä
2 sipulia
4 porkkanaa
1l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1prk tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia
3rkl öljyä
1-2tl jeeraa eli juustokuminaa
1tl korianteria
½-1tl chilijauhetta
3rkl fariinisokeria
3dl kookosmaitoa/maitoa/ruokakermaa
 

1. Huuhtele linssit siivilässä hyvin juoksevan veden alla. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit. Kuumenna vesi kattilassa ja murenna joukkoon liemikuutiot, lisää linssit, sipulit, porkkanat ja tomaattimurska sekaan. Anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia.

2. Kuumenna öljy pannulla tai kattilassa, lisää siihen jeera, korianteri ja chili, anna hautua muutama minuutti. Soseuta keitto, lisää mausteseos, sokeri ja halutessasi suolaa. Sekoita ja kuumenna 10 minuuttia. Lisää kookosmaito/maito ja tarkista maku.

Jos meidän perheessä ei asuisi yhtä kookoskammoista, olisin tehnyt keiton kookosmaitoon. Ja jos olisin tehnyt keiton vain itselleni, olisin maustanut sen vahvemmin. Nyt laitoin 1tl jeeraa, 3/4tl korianteria ja ripauksen chiliä. Poikasista vanhempi kommentoi keitto välittömästi: Äiti tää on huvaa! Kriittiseltä raadilta siis pisteet kotiin! Keitto olikin mukavan erilaista perus sosekeittoihin verrattuna. Ruokaisampaakin linssien ansiosta.  Ohessa tarjolla oli raejuustoa ja Penttilän Perunarieskaa, meidän kylän lahjaa Suomen leipähyllyihin. Sen parempaa ja mehevämpää rieskaa ei oikeasti löydy mistään, maistakaa vaikka!

 
Tämä jäniksenruokakeitoksikin tituleerattu ruoka oli paitsi tosi hyvää, niin myös kaunista katsella. Päivän harmauden keskellä lautasella loisti aurinkoiset värit!



2 kommenttia:

  1. Linssikeitto on kyllä ihanaa ja tuhtia syötävää näillä viimakeleillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin on! Tässä tykkäsin eritoten tuosta itämaisesta tvististä porkkanan kanssa! :)

      H

      Poista