Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Halkomäki: Tähtiä jaossa

Keveää keskiviikkoa armaat lukijamme! Ruoasta on taas puhuttu täällä Maitolaiturilla aivan liian vähän, joten siitäkin syystä nämä höpinät, jotka kietoutuvat tänään punajuuren ympärille. Ehkä jotkut muistavat, miten varmaan jo pari vuotta sitten tein päätöksen keventää meidän perheen ruokavaliota enemmän kasvispitoiseksi. Taisinpa täräyttää siinä samalla jonkun ohjeenkin eetteriin. Liha eri muodoissaan alkoi satunnaisesti tökkiä, ruokalaskut huimasivat päätä ja vatsakin kaipasi jotain helpommin sulavaa. Kovasti oli yritystä, mutta aika pian se kasvisinnostus vain kuihtui kokoon. Jämähdettiin takaisin perunamuusin, salaattien ja kasvissosekeiton turvalliseen maailmaan. Oli liian hankalaa poistua mukavuusalueelta, jauhelihapaketin ääreltä,  tuntemattomille vesille. Ruokien ja raaka-aineiden pariin, joita ei ehkä ollut koskaan maistanutkaan, saatika itse valmistanut. Siinä tuli sellainen ihmeellinen kynnys vastaan. Etsiskelin helppoja, nopeita ja maukkaita reseptejä joiden raaka-aineet saa meiltäkin lähikaupasta tai ainakin meidän kunnan alueelta. En kai sitten oikein löytänyt. Tai jotain. Plörinäksi meni!

Mutta nyt uuteen nousuun, se on varma! Hankin muutama viikko sitten Marttojen kasvisruokakirjan: Martan kasviskeittiö. Se on juuri sitä mitä kaipaankin! Kirjasta lisää myöhemmin, nyt keskitytään elämäni ensimmäiseen juurespihvikokeiluun. Mikähän ihmeen henkinen lukko siinäkin on ollut, etten ole moisia ennen valmistanut? Helppoa kuin heinänteko! Punajuuri on yksi ykkösherkuistani ja niinpä päätin aloittaa siitä seuraavalla reseptillä:
 
Punajuuripihvit
(Martan kasviskeittiö)
 
3 keskikokoista keitettyä punajuurta
2 perunaa
1 sipuli
1dl seesaminsiemeniä
1 muna (laitoin 2)
2rkl perunajauhoja
1tl suolaa
1tl rosmariinia (laitoin timjamia)
½tl mustapippuria
ripaus sitruunapippuria tai
1 rkl sitruunamehua
 
- Kuori punajuuret ja perunat ja raasta ne. Hienonna kuorittu sipuli.
Sekoita pihvien ainekset sekaisin
- Kuumenna paitinpannu, lorauta tilkka öljyä. Nosta taikinasta nokareita pannulle ja muotoile pihveiksi. Kypsennä miedolla lämmöllä molemmin puolin ja tarjoa esim. vuohenjuustokastikkeen kanssa.
 
 
 
Vuohenjuustokastike
(Martan kasviskeittiö)
 
1½dl maustamatonta jogurttia (laitoin kermaviiliä)
1 rkl hunajaa
1 pötkö/150g vuohenmaitotuorejuustoa/vuohenjuustoa
- Hienonna juusto kermaviilin joukkoon, lisää hunaja ja sekoita.
Anna tekeytyä jääkaapissa tovi ja lisää pihvien päälle.
 
Lohkoperunat
 
Pari perunaa/ruokailija
valkosipulinkynsiä
- Pese perunat ja lohko kuuteen osaan venemäiseen muotoon. Levittele pellille, lorauta päälle öljyä ja hunajaa, timjamia/rosmariinia/mustapippuria/sitruunapippuria/suolaa tms.  Nakkaa valkosipulinkynnet sekaan
-paista 200c 20 min ja alenna lämpö 150c ja paista kauniisti ruskettuneiksi


 
Vähän jännitti että mitä mun oma rakas gourmet-tuomaristo moisesta setistä tykkää. Tai lähinnä toi mies joka asuu samassa osoitteessa kuin minä. Se ei oikein ole kasviruokatyyppiä, enemmän pippuripihvipersoona. Erittäin kriittinen sellainen. Henkisesti valmistauduin jo tylyyn tuomioon, mutta sainkin kuulla pihvien olevan TOSI HYVIÄ! Ja hei, moista arviota ei meidän keittiössä ole vielä konsanaan kuultu! Olin aivan ällikällä lyöty! Kerrasta pätkähti Michelin tähti plakkariin, siltä se ainakin tuntui! Ruoka maistui meille kaikille, se oli todella hyvää. Se oli hyvää vielä seuraavanakin päivänä lämmitettynä.
 
Tästä on hyvä jatkaa, pienin askelin mennään kohti kevyempää ruokalistaa.
Kiitos ja Nam.
 
(Ja hei, sorppa noi kökön sumeat kuvat, puhelimella nappasin...)

2 kommenttia:

  1. Ja nyt tuli nälkä:) hei, eikös se ollut niin, että punajuuri on rautapitoista? Tekisi siis mulle tosi hyvää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen että punajuuressa on kaikki maailman vitamiinit ja hivenaineet...pakko olla kun se on niin HYVÄÄ!!! :D

      H

      Poista