Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Puntari: Joulun grande finale

Meillä on eilen ja tänään vähän siivoiltu joulua pois. Haikein mielin. Tänä vuonna oli sellainen olo, että joulu(loma) olisi saanut kestää vaikka kuinka pitkään.
Työsyksy oli aika rankka, uuteen työyhteisöön ja työmuotoon sopeutuminen vei selvästi voimia. Lisäksi oli kaikkee tylsää pientä ja isompaa lenssua, joista viimeisin puhkesi tossa pari päivää sitten. Lepo ja lorvailu on tullut enemmän kuin tarpeeseen.
Ulkoiltukin silti ollaan, ja tänään mentiin pihalle heti aamusta lumitöihin.

Siihen jouluun sitten...pyhät oli ja meni nopeasti. Melko vanhalla kaavalla vedettiin. Aattona tosin saatiin kylään molempien vanhemmat, joten sikäli tuli muutosta. Kalat näytteli entistä isompaa roolia jouluruokailussa, mutta kyllä se viiden kilon kinkkukin saatiin tuhottua porukalla. Lapsilla oli totaalilakko laatikoiden suhteen (ennen on kyllä kelvannut), mutta saivat sitten syödä kokoperunoita senkin edestä. Tapaninpäivän iltana leivottiinkin jo pitsaa...

Yksi ainoa uusi ruokakokeilu tuli tehtyä. Sahtia en vieläkään saanu aikaseks, ehkä täksi jouluksi sitten sekin ihme nähdään.
Mutta jostain joululehdestä bongasin sairaan hyvän jouluhalon ohjeen, joka kyllä kelpaa pöytään ihan minä pyhänä tahansa.



JOULUHALKO UUDELLA TAPAA

3 munaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte
2 dl kuohukermaa
2 tl vanilijasokeria
1 prk (n. 300g) lemon curd tahnaa

Kuorrutus
200 g tummaa suklaata
100 g voita
3/4 dl kermaa
sokerihelmiä tai nonparelleja

Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi, siiviöi keskenään sekoitetut kuivat aineet vaahtoon. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 5 minuuttia.
Kumoa levy puhtaalle leivinpaperille, johon on ripoteltu muutama lusikallinen sokeria. Irrota paistopaperi ja anna levyn jäähtyä.
Tee täyte. Vatkaa kermavaahto kovaksi vaahdoksi ja mausta se vanilijasokerilla. Levitä lemon curd kakkulevylle ja lusikoi päälle kermavaahto. Kääri rullalle.
Tee kuorrutus. Sulata paloiteltu suklaa ja rasva teflonkattilassa, lisää kerma. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Levitä seos kääretortun sivuille ja pinnalle, koristele halutessasi sokerihelmillä.

Tässä jouluhalossa makea kerma ja suklaa löivät kättä kirpeän sitruunan kanssa. Upposi parempiin suihin jo melkein aaton aikana, tästä tykkäsivät niin lapset kuin aikuisetkin!

Joulupukin tuomalla kahvikoneella kelpasi tehdä erikoiskahvit
kakun kaveriksi. Kakusta ei ole yhtään kuvaa...

Tyttöjen joskus pari vuotta sitten tekemät tontut on meidän
sympaattisimmat joulukoristeet!

Hyasintit tuovat joulun tuoksun ja tunnelman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti