Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Halkomäki : Kompostoriromantiikkaa!

Mukavasti miinuksen puolella uinuu tämä kaveri!
Kuinkahan nopeasti umpisessa jäässä oleva kompostori sulaa? Alan olla pulassa! Jo tammikuussa saavutettiin se lakipiste, että Biolanin pönttö tuli täyteen ja piti keksiä varasijoituspaikkoja biojätteelle. Tämähän on siis vähän samanlainen prosessi, kun mietitään loppusijoituspaikkaa ydinjätteelle. Että mihin se nyt haudataan? Minulla kun ei ole mahdollisuutta upottaa perunankuoria peruskallioon, niin olen tyytynyt keräämään biojätepusseja kaikkiin saatavilla oleviin astioihin liiterin läheisyydessä. Nyt loppui astiatkin. Ehkä pitää ruveta syömään perunat kuorineen?

Kompostointihan on upea juttu! Oman syömisensä oheistuotteena saa loistavaa maanparannusainetta ja multaa puutarhan ja kasvimaan käyttöön. Se on myös raakaa työtä möyhentimien, lapioiden ja talikoiden maailmassa. Naistenlehdissä kompostointia mainostetaan trendikkäänä harrastuksena, sitä usein suorastaan jopa romantisoidaan: viehkeä nuori nainen täysissä meikeissä viemässä patinoituneella sinkkiämpärillä biojätteitään kompostoriin. (Päällään Odd Mollyn neuletakki 639€, Part Twon paita 275€, Vilan housut 499€, Mulberryn huivi 269€ ja Biancon saapikkaat 465€...) Kivalta näyttää! Mitään todellisuuspintaa siinä ei kuitenkaan ole, ainakaan omalta kokemuspohjaltani sanottuna. Mummoni tosin vei aikanaan laskiämpärillä keittiön jätteet tunkiolle. Pitää ehkä joskus kaivaa kaapista vähän paremmat vaatteet kun käy kompostorilla ja kokeilla, tuntuuko se yhtään loisteliaammalta! Yleensä vien biojätteet silloin kun totean ämpärin ylitsepursuavan täydeksi, asuna saattaa olla pyjama ja aamutakki, jalassa kumisaappaat. Joskus töihin lähtiessä nakkaan pussin kompostoriin, mutta yleensä se menee siinä puita hakiessa tai pihatöihin lähtiessä. Asuna joku vanha, muutaman remontin ja presidenttikauden nähnyt toppatakki tai tuulipuku. Miksi naistenlehdet eivät koskaan tule kuvaamaan meille? Joo, ehkä todellisuus on tarua ihmeellisempää. Todellinen käytännön sanelema trendikkyyshän löytyy vain ja ainoastaan täältä maalta!!!
(Vielä Kyllikit tekevät jonkun muotipostauksenkin, kunhan aika on kypsä...)

Kellarin aarteita...
Mutta siitä kompostoinnista vielä sen verran, että siihen tarvittavasta välineistöstä annetaan yleensä aina liian suppea kuva. Nimittäin mikäli biojätettä syntyy kotona ihan normaali määrä (hedelmien, juuresten ja vihannesten kuoret, kahvinporot, ruuantähteet ym.) ei tavallinen parin sadan litran kompostori riitä mihinkään. Joka ikinen lämpökompostori jäätyy talvella. Ja täyttyy. Tarvitaan siis kaksi kompostoria. Ja sitten joku kolmas (ei lämpöeristetty), johon ne kompostorit voi tyhjentää jatkomuhimista varten. Nimittäin jos nakkaat ne ensimmäisen kompostivaiheen muhjut vaan pihan perälle isoksi kasaksi, niin sadevesihän huuhtoo sieltä kaiken voiman ja ravinteet pois. Tämän lisäksi on hyvä olla olemassa myös esimerkiksi puukehikkoinen puutarhajätekomposti, johon voi viedä mädät omenat ja kasvijätteet maatumaan. Ja jos ei satu olemaan mikään supernikkari tai Strömsöhenkinen "kuplavolkkarista kompostori" -tyyppi, ja joutuu ostamaan kaikki nämä kompostointivermeet, niin kyllä rahaa palaa! Puhumattakaan siitä, että sitten tarvitsee vielä jatkuvalla syötöllä kuutiotolkulla kuiviketta! Ja keväisin kompostiherätettä. Ihan välineurheilua, sanon minä!

...suoraan kompostorin kätköihin. NYYH!
No, käytäntöhän sanelee jokaisen varustelutarpeet. Meillä ei ainakaan tuo yksi lämpökompostori riitä. L&T:ltä on tulossa joku edullisempi tehokompostori tänä kesänä, joten ehkä hankin sellaisen Biolanin kaveriksi. Pääsee noista irrallisista välivarastointipaikoista eroon. Liiterin läheisyydessä ainoa vielä biojätepusseilta välttynyt kannellinen paikka on auton takaluukku. Sekin on säästynyt ehkä vain siksi, että se on appiukon auto!

5 kommenttia:

 1. Toi on niiiiiin totta - saletisti on jokainen komposti talvella jäässä. Varsinkin tänä talvena oikein extrasyväjäässä!
  Me ollaan tehty niin, että kun näin päivisin on lämpötila plussan puolella, ollaan kaadettu kiehuvankuumaa vettä kompostoriin. Herää meinaan aika tehokkaasti! Jäätyneinä biojätteet vievät aika paljon tilaa, mutta nyt on alkanut kasa meidän Tara Globessa laskea.

  t. Myllyojan hölkkäihme

  VastaaPoista
 2. Meillä Biolanin lisäksi on käytössä tavallinen muovitynnyri, mihin on lykätty nyt biojäte kun kompostori on jäässä. Kesällä teen vanhan kunnon avokompostin Biolanin jätteiden jälkimuhimista ja puutarhajätettä varten, saas kattoo kuinka toimii vai saanko seurakseni kaikki seudun raadonsyöjät.
  Olen huomannut, että kesälläkin kompostointi menee helposti mädättämiseksi, jos kompostorin kosteus-kuivuus-suhde ei ole kunnossa. Yllättävän herkkää puuhaa.
  Mutta ah - se tunne kun saa lappoa kompostorista multaa pihalle! Onhan se taivas!

  Tiina

  VastaaPoista
 3. Tiina, totta puhut tuosta mädättämisestä. Kuiviketta vaan tarpeeksi sekaan, niin kyllä se siitä.

  Anssi

  VastaaPoista
 4. Se on verkkopohjaissa kompostoreissa pienenpi tuo mätänemisongelma, kun ylimääräinen vesi valuu pois. Umpinaisissa saa kuiviketta laittaakin sitten aika urakalla! Täytyy varmaan tota herätettä alkaa kuuman veden kanssa kokeilemaan...

  H

  VastaaPoista
 5. Niiin tuttua. Joko sammuu, liian märkä tai täynnä mut ei vielä ollut likikään tarpeeksi kauan ollakseen pihaan lapioitavaa...
  Kyllästyin vuosi sitten ja tein huippuratkaisun, kutsuin naappurin rouvan pöydän ääreen ja yhteistuumin uusittiin jätesopimukset, yhteiset seka-, bio- ja energiajäteastiat (ennen molemmilla pelkästään omat sekajätteet). Ihanaa, varsinkin tuo energiajäte, naapurin rouvan kanssa aina nauretaan että miten voikin tulla aina roskien viemisestä niin hyvä mieli kun sekajätteeseen ei tavi viedä juuri mitään:)

  VastaaPoista