Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Halkomäki : Tropiikin hehkua tuiskun keskellä

Uusin tulokas on lahjaksi saatu!
Piteleehän taas kelejä! Aurinkoa ja lunta saadaan hurjien tuulenpuuskien siivittämänä, mikä kevät se tämmöinen on? Missä tippuvat räystäät ja talitiaisten konsertti? Hiihtoladutkin katosivat yhdessä yössä!
Viikko on ollut aivan tolkutonta hässäkkää, ikävä kyllä, mutta vastapainoksi perjantai tuntuu taas paremmalta kuin "koskaan"! Kuppi teetä ja sympatiaa tulisi nyt todella tarpeeseen...
Viikonlopun kivat suunnitelmatkin menivät yllättäen uusiksi, mutta eipä hätää, kivoja juttuja tuli myös tilalle. Kunhan saan kämpän järjestykseen niin pakkaan kamat ja suunnistan Puntariin Kyllikkien korkeanpaikanleirille. Siellä odottavat tädin pienet pöllönpojat Maire ja Saima, sekä tietysti maailman ihanin sisko. Kelpaa perjantaita vietellä ihan akkaporukalla!

Ensimmäinen orkideani on ahkera kukkija.Aamulla kastelin kukat, ja ällistyksekseni huomasin yhden orkidean avanneen lehmänkirjavat kukkansa minulta täysin salassa. Olipa nopeaa toimintaa! Perunanitujen lisäksi varma kevään merkki on orkideojen kukkatulva, joka siis alkaa juurikin näillä main valon lisääntyessä.

Minulla on kuusi orkideaa, joista viisi on isoja ja yksi vielä aivan ruippana. Vuosia haaveilin omasta orkideasta, mutta en uskaltanut ostaa kun hoito tuntui olevan kuin jotain salatiedettä. Käytyäni Marttojen orkideanäyttelyssä kolme vuotta sitten sain kuitenkin ammattilaiselta kuulla, ettei sen helpompaa kasvia oikein olekaan. Uskaltauduin ostamaan Stockmannin hulluilta päiviltä oman ihka ensimmäiseni alle kympillä. Se kukki kaksi vuotta putkeen, piti kuukauden tauon, ja kasvatti uudet kukkavanat ja jatkoi kukintaansa. Pian tämän jälkeen saapui Puntarista kaksi kuoleman kielissä olevaa pakolaisorkideaa, jotka olivat kompostointiuhan alta päättäneet pelastautua hellään huomaani. Muutama kuukausi ja niissäkin oli nuppuja! (Tiinahan on asiasta vieläkin niin katkera, että jaksaa joka kerta kylässä käydessään huomautella, miten rupusia kukkia minulla on...) Tästä rohkaistuneena olen ostanut sitten muutaman lisää ja todennut ne ihan oikeasti todella helppohoitoisiksi kasveiksi! Aina joku kukista, yleensä useampikin, kukkii tuossa lasipöydällä tuoden tropiikin terveiset kaukaa sademetsän uumenista. Oikeaa etelän eksotiikkaa! Ainoa huono puoli näissä kukissa on, että niihin jää koukkuun. Niin kauniita ovat! Niitä haluaa vaan lisää ja lisää ja lisää...


Tämä kaunotar on kotoisin Ikeasta. Jotain hyvää sielläkin!

Rohkeasti vaan orkideakaupoille, tässä muutama niksi miten saada mahdoton kukkatulva ja naapurit kateellisiksi!
Mukavaa viikonloppua Halkomäestä!!! 

Ensimmäinen Puntarin pakolaisorkidea söpöine pilkkuineen.

Orkidean hoito:


1. Ruukkuun ei saa laittaa multaa, vain kaarnasta ym. koostuvaa karkeaa rouhetta.
2. Kastellaan kerran viikossa upottamalla ruukku veteen 10-30 minuutiksi.
3. Kasteluvesi mieluiten järvi- tai sadevettä. Itse otan veden talvella kraanasta, kesällä rännin alta.
4. Lannoitetaan kasvukaudella 2 kertaa kuussa orkidealannoitteella.
   (...jonka koostumus on typpi, fosfori, kalium 1:1:1)
5. Kukkavanan saa katkaista vasta kun se on kuivunut ruskeaksi!!!
    (Orkidea tekee nimittäin samaan kukkavanaan uusia kukkia useita kertoja.)
6. Sijoita valoisalle ikkunalle, mutta ei paahteeseen!

Erinomaiset orkideasivut löytyvät Janhuan Orkidearannalta !


Myös valkoinen kaunotar on Puntarista ja kukkii suurilla kukilla.

3 kommenttia:

 1. Höh, tääl ois yks "orkidea" adoptoitavaks. Nimittäin just ruskeet vanat enää jälellä ja siks en muista koskaan kastella sitä :/ Jospa noista kauniista kuvista saisin lisäintoa!

  VastaaPoista
 2. Mää täällä yritän hampaat irvessä onnistua uusimman orkideani kanssa, mutta voi olla että se anoo itse siirtoa Halkomäkeen uuden, paremman elämän toivossa!
  Ruskeaa kukkavanaa puskee enkä ole muistanut kastella sitä ainakaan kahteen viikkoon...

  VastaaPoista
 3. Onneksi orkidea ei säikähdä vaikka kastelu joskus välistä jäisikin! Nyt napsaiset Venus vaan ne vanat saksilla poikki ja aloitat tehohoidon, saat pian uudet kukkavanat esille! :)
  Ja Tiinan pitäisi siirtää se kukkansa jonnekin valoisammalle paikalle! Tai voit sä sen mullekin tuoda... ;)

  H

  VastaaPoista