Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

maanantai 14. maaliskuuta 2011

Puntari: Leipäohje

Tänään syntyi kasvissosekeiton seuraksi maailman helpointa leipää. Katson usein ruoka- ja leivontareseptejä suoraan kermapurkkien, jauhopussien ja muiden pakkausten kyljistä. Monesti ohjeet ovat helppoja ja hyviä ja jäävät talouteemme vakiokäyttöön. Ostin lauantaina elämäni ensimmäiset kurpitsansiemenet. Ja pussin kyljestä bongasin ohjeen, jota oli pakko kokeilla. Se meni näin:

0,5 litraa vettä
1/2 dl juoksevaa hunajaa
1 1/2 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
1 dl kurpitsansiemeniä
8-9 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Lämmintä vesi 42 asteiseksi. Lisää joukkoon hunaja, suola ja ruisjauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää kurpitsansiemenet. Alusta taikinaan vehnäjauhot vähitellen ja lisää loppuvaiheessa öljy. Taikina saa olla pehmeää.
Anna taikinan kohota 20 min. Kauli ja taputtele taikina leivinpaperille uunipannulle. Ruuduta taikina taikinapyörällä. Annan nousta puoli tuntia. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Paista 200 asteessa noin 20 min.

Leipomisen jälkeen tuli mieleen, että tähän sopisivat hyvin myös esim. kauraleseet tuomaan koostumukseen vähän lisää rouheutta. Sitä testaan varmaan seuraavaksi. Hunajan voisi myös korvata siirapilla ja taikinan sekaan laittaa jotain kuivattuja kasveja (esim. voikukka tai nokkonen). Raportoin lisää, jos joskus leivon muunnoksia.

4 kommenttia:

  1. Hih, minäkin ostin ensimmöistä kertaa viime viikolla kurpitsansiemeniä, pussi on edelleen avaamatta:)
    Tuota voisi kokeilla, vehnäjauhoja tosin aika paljon ohjeessa, voisi kokeilla osan korvaamista vaikka speltillä. Yleensä laitan spelttiä 1/3 vehnäjauhojen määrästä.

    VastaaPoista
  2. Mä ostin eilen ekaa kertaa spelttijauhoja! Ajattelin kokeilla niitä pitsapohjaan ja johonkin kekseihin. Suunnitelmissa olisi myös testailla näkkärin valmistusta itse, mutta katsotaan miten käy...pitäsi aktivoitua keittiössä! :)

    Hanna

    VastaaPoista
  3. Olen yrittänyt vähentää vehnäjauhon käyttöä speltin avulla. Toimii hyvin pitsa- ja piirakkapohjissa ja sämpylöissä. Mun makuun 1/2 korvaaminen leipoessa on liikaa, mutta 1/3 ok, kokeile ensin sillä suhteella.

    VastaaPoista
  4. Mulle speltti on täysi vieras (ainoa asia mikä siitä tulee mieleen on mainio Tahdon asia -telkkarisarja, jossa Mikon spelttiviljelyt ei menny ihan putkeen).
    Tuota leipää syötiin eilen illalla vielä pastan ja jauheliha-tomaattikastikkeen kanssa ja maistui hyvältä.
    Speltti lähtee täällä Puntarissakin kokeiluun! Pitäisi kaikin puolin aktivoitua tuon leipomisen suhteen, kun se loppujen lopuksi on niin helppoa.
    Kurpitansiementen lisäksi olen aktivoitunut muidenkin siementen suhteen. Nyt on myslin joukkoon laitettu auringonkukansiemeniä ja pellavansiemeniä. Olo on kuin talitinteillä :)
    Tiina

    VastaaPoista