Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Kyllikit: Luukku auki, 11

Tänä jouluna päiväkodin ja kerhojen tädit saavat meidän lapsilta jotain helposti hävitettävää ja kuitenkin itse tehtyä. Takavuosina on viety omenahilloa tai suklaata, mutta nyt kääräistään paketteihin kynttilät, jotka valmistuivat viime viikonloppuna kotipäivän ohessa. 
Steariiniklimpit sulivat puuhellalla kattilassa ja kerroskynttilöitä kiikutettiin välillä ulos jähmettymään ennen uuden värikerroksen lisäämistä. Vuoden aikana kerätyt kynttiläjämät muuttivat muotoaan viili-, rahka- ja maitopurkkien muotoisiksi.

Lopputuloksen näkeminen on aina yhtä jännittävä hetki!Kynttilöiden valmistamiseen tarvitset:
Kynttilän jämiä
pari kattilaa
siivilä
tyhjiä maito-, viili-, tai jugurttipurkkeja
sydänlankaa (saa esim. Sinooperista)

Lajittele kynttilän jämät värien mukaan. (Jos laittaa kaikki värit kerralla sulamaan, tulos on likainen ruskea.) Sulata kynttilän jämät kattilassa. Varaa viereen sammutuspeite ja kattilankansi mahdollisia sammutustöitä varten! Siivilöi sulaneesta massasta vanhat sydänlangat ja muut roskat pois. Kaada puhdas massa purkkiin, johon olet viritellyt sydänlangan. Anna jäähtyä. Jos haluat tehdä raitakynttilöitä, edellisen kerroksen on ehdittävä jähmettyä ennen seuraavan kerroksen lisäämistä (ulkona jähmettyy nopeasti). Kun valmis kynttilä on kunnolla jähmettynyt, revi purkki pois ympäriltä ja leikkaa sydänlanka n. sentin mittaiseksi.

2 kommenttia:

  1. yksin en tohdi yrittää... mutta ois tosi mielenkiintoista kokeilla !

    VastaaPoista
  2. Mua jännitti kanssa aikanaan, että kuinka herkästi toi steariini kattilassa syttyy ja polttaako tossa touhussa täysin itsensä. Mutta aika helppoa tämä on. Pidin paikallisille martoille tänä syksynä kynttiläillan ja siellä moni kanssa innostui tekemisestä. Eikä saatu yhtään tulipaloa aikaiseksi, vaikka kattiloita porisi kotitalousluokan helloilla melkein kymmenen :)

    VastaaPoista