Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Kyllikit: Luukku auki, 4

Kun me Kyllikit olimme pieniä, joulupukki toi meille kerran lahjan, josta riitti iloa pitkäksi aikaa. Nimittäin pelisalkun, jossa samaan pakettiin oli survottu kymmeniä eri pelivaihtoehtoja. Siihen aikaan kun ei vielä ollut kuin harvoilla ja valituilla kommodorekuusnepat, niin me jouduttiin vielä pelaamaan näitä vanhanaikaisia lautapelejä. Voi kurjuutta, vieläkin silmäkulma kostuu tuota aikaa ajatellessa.Pelisalkku löytyi kaappien kätköistä tänä syksynä ja sieltä on löytynyt uusille sukupolville (niille, joilla voisi olla omat aipädit mutta kun vanhemmat ei osta) ihan sama suosikkipeli kuin Kyllikeillä aikanaan.
Peli on nimeltään Mikado ja nimestä päätellen sen on joku jaappaannialainen kehittänyt sakekuppi kädessä kun elämä on hetkellisesti tuntunut tylsältä.

Mikadossa on kourallinen 25 cm pitkiä tikkuja, jotka sitten pudotetaan n. 15 cm korkeudelta kasaksi tasaiselle alustalle. Ideana on se, että vuorotellen pelaajat yrittävät saada kasasta tikkuja niin, etteivät muut tikut saa liikkua pätkääkään. Ja tämä on nimittäin aika koukuttavaa. Taktiikoita hiotaan ja huijausta yritetään. Keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään. 
Me ollaan pelattu kaksilla erilaisilla säännöillä: joko niin että tikkuja saa ottaa sama pelaaja niin kauan kunnes liikauttaa kekoa tai sitten vuoro on vaihtunut joka kerta riippumatta siitä, saiko keosta noukittua tikun vai ei.


Elämän pyörteissä meidän alkuperäisistä Mikado-tikuista oli hukkunut jokunen ja ehdin jo surra, mistä löytyisi tilalle uusia (varmaan jostain lelukaupasta, mutta täällä Kuhmalahdella ei just nyt ole yhtään). Käväisin sitten Rautajärvellä Hippeläisen megastoressa hankkimassa joulutilpehöörejä ja siellä kassalla silmäni osuivat puisiin coktai-tikkuihin. Niitä lähtikin mukaan pussillinen (50 snt) ja niin saatiin lisää pelimerkkejä yhteisiin pelituokioihin.
Otettiin varmuuden vuoksi toinenkin pussi, sillä Kyllikki-juniorit haluavat lelupäivänä päikyssäkin leikkiä tätä kavereiden kanssa. Alkuperäisiä perintökalleuksia en sinne uskalla lasten mukana lähettää, mutta tällaisen valetikut kylläkin.


Ps. Pienimuotoisen googlettelun jälkeen selvisi, että peli on keksitty Unkarissa. Virallisia Mikadotikkuja myy mm. Verkkokauppa 6,90 euroa. Virallisissa säännöissä pisteitä saa tikuissa olevista värikoodeista, mutta pelata voi siis ihan hyvin ilmankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti