Maitolaiturin Kyllikit

Maitolaiturin Kyllikit

perjantai 6. joulukuuta 2013

Kyllikit: Luukku auki, 6


Ratkiriemukasta itsenäisyyspäivää koko Suomen kansalle!!!
Täksi päiväksi voi suositella lukuvinkeiksi mm. Tatun ja Patun Suomi -kirjaa, Heikki Hautalan upeita luontokuvakirjoja ja toki se Tuntematonkin täytyisi päivän aikana selata kannesta kanteen.
Itsenäisyyttä on oikeus ja velvollisuus juhlistaa. Meidän perheissä se merkitsee hyvää ruokaa, mukavaa seuraa ja kodin laittamista juhla-asuun.
Silloin, kun budjetti ei riitä massiivisiin koristeluihin, kannattaa hyödyntää kaappien kätköjä ja lapsityövoimaa. Metsästä haetut havut, kaapista löytynyt Aalto-vaasi, parit Iittalan kynttilänjalat ja lasten mehupilleihin askartelemat siniristiliput tuovat ripauksen juhlatunnelmaa ruokapöytään.


Hyvä Suomi!
 
Tämän päivän juhlan kunniaksi kalenterin luukusta pompsahtaa ehkä maailman paras jälkiruokaohje! Suussasulava lakkakermahyydyke on kaikkivoipaisen herkullisuutensa  lisäksi todella helppo ja nopea valmistaa. Ohje on peräisin Petri Kukkoselta, joka on toiminut kokkina mm. Suomen Yhdysvaltojen suurlähetystössä Washingtonissa, ja siellä tarjonnut tätä jälkiruokaa monille arvovieraille. Erityisesti Presidentti Martti Ahtisaari oli kovin tykästynyt tähän lakkaherkkuun ja pyytänyt saada toisenkin annoksen. Oivallinen jälkiruoka siis Itsenäisyyspäivän juhlapöytään! Liivatekammosta kärsiville vinkiksi, että tämän voi valmistaa ilman liivatetta kätevästi annosmaljoihin; juomalaseihin, jälkiruokakulhoihin, laakeisiin coctaillaseihin, mihin nyt ikinä keksiikin laittaa. Lakkalikööri ei ole välttämätön ohjeessa, mutta kivan säväyksen se antaa. Ja kaupan "lakkahillosta" tätä ei kannata valmistaa, vaan hillon pitää olla ihan ehtaa tavaraa. Vetiset Pirkka-lakkahillosokerimössöt kun eivät maistu miltään ja koko herkun maku jää tosi valjuksi.
 
 
Lakkakermahyydyke   (8 hlölle)
150g lakkahilloa
4dl creme fraishea
4dl vaniljajogurttia
2dl kuohukermaa
1tl vaniljasokeria 
0,5dl sokeria
6 liivatelehteä
tujaus lakkalikööriä
 
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kulhossa lakkahillo, creme fraishe, vaniljajogurtti, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kevyesti joukkoon. Purista liivatteista liika vesi pois ja sulata pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä. Sekoita liivatteet ohuena nauhana muuhun massaan ja lisää lopuksi likööri.
Kaada massa esim. kelmulla vuorattuun rengasvuokaan tai vastaavaan, ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli. Kumoa vadille ja koristele lakoilla ja mintunlehdillä.

Lakkahyydykkeen kanssa sopii hyvin suklaakastike. Mikä tahansa kaupan suklaakastike käy, ja sitäkin voi tuunata tujauksella kahvi- tai kaakaolikööriä.


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti